Warning ! You have stepped onto Pinkcess's Zone Follow me and Leave your footsteps on this page │FollowDashboard
Allahuakbar Alhamdulillah Subhanallah Astaghfirullah

MYCURhati : Masdar I'zzati

Tiada kata yang bisa ku ungkap melainkan Allah saja yang mengerti. Sungguh, diri ini merasa lemah semangat atas sabab yang beraneka rupa dan bentuk. 

Namun, ada suara hati yang menyokongku dari dalam. Di saat aku tiada keyakinan diri untuk teguh berdiri dengan kaki sendiri, Allah kuatkan aku dengan tangisan titisan mutiara yang jatuh dari mata yang telah banyak berdosa. 

Sungguh, pada tatkala itu, aku rasa kasih sayangMu Yang Maha Menyayangi. Tiadalah upaya diri ini, melainkan dengan musa'adahMu ya Allah. 

Aku sgt yakin dan beriman, bahawa kau sentiasa ada denganKu secara primanya, tatkala aku perluMu dan sabar akan ujianMu. 

Sungguh benar, janjiMu dalam kalam teragung al Quran, kau akan sentiasa bersama orang yang bersabar💕

Wanita pun boleh bersedeqah

Assalamualaikum wbt
Sumber: Whatsapp group
Tarikh entri: 18/2/2017


CARA WANITA BERSEDEKAH

Bagaimana wanita blh bersedekah, sedangkan mereka adalah surirmh dan mereka juga tidak punya gaji atau gaji tidak seberapa untuk disedekahkan?

Apabila kita sebagai wanita mendengar tentang keutamaan sedekah, kita merasa sedih dan berandaikan dgn berkata: "Bagaimana, sedang aku tak punya duit?" W/pun demikian, kita wanita diperintahkan untuk bersedekah. 

Rasulullah SAW  bersabda:

"Wahai setiap wanita, bersedekahlah, dan perbanyaklah istighfar, sebab aku melihat kalian sebagai majoriti penghuni neraka."

Dan sabda beliau itu menambah khuatir dan rasa takut pada diri kita. Dan solusinya? 

Sebenarnya mudah, sesungguhnya kurnia dan kemurahan Allah Ta'ala begitu luas dan tiada henti.
Dia menjadikan sedekah bukan hanya pd harta shj. Namun, setiap pintu kebaikan adalah sedekah. 

Berikut contoh-contohnya:

Sedekah itu beraneka ragam:

1. Setiap tasbih dan tahmid adalah sedekah.

2. Setiap takbir dan tahlil adalah sedekah.

3. Amar ma'ruf nahi munkar anda (menganjurkan yang baik dan mencegah yang buruk) adalah sedekah.

4. Bukalah WA, LINE, FB, BBM anda setiap hari, bersedekahlah dengan cara mengirim ucapan2 yang baik kepada semua yang anda kenal, dan setiap kalimat yang baik adalah sedekah.

5. Senyum anda kepada suami dan anak2 anda, serta kepada sesama kaum muslimat adalah sedekah.

6. Dua rakaat Dhuha menyamai 360 sedekah.

7. Tahanlah diri anda dari keinginan untuk berbuat buruk, itu pun sedekah.

8. Singkirkanlah setiap bentuk gangguan yang dapat mencelakakan orang dijalan, itupun sedekah.

9. Ucapkanlah salam kepada siapa saja yang anda temui, itupun sedekah.

10. Berilah makan kpd jiran atau sesiapa pun dengan makanan yang juga anda dan keluarga anda makan, itupun sedekah.

11. Berilah makan pd kucing, burung atau binatang lainnya atau manusia, itupun sedekah.
12. Muliakanlah tamu di rumah anda yang melebihi 3 hari, itupun sedekah.

13. Berusahalah menolong dan membantu orang lain, samada org Islam ataupun bkn Islam, itupun sedekah.

14. Tuntutlah ilmu agama, ajarkan dan sebarkan, baik dengan cara mendengar, membaca, atau menulis sesuai kemampuan anda, itupun sedekah.

15. Seteguk air yang anda berikan untuk orang yang haus adalah sedekah.

Milik Allah lah segala puji dan kurnia.

Kaedah Penting:

Lakukanlah secara ikhlas dan tanpa mengharapkan balasan dari siapapun...

Kaum kerabat lebih utama untuk mendapat kebaikan kita (kedua orang tuamu, suami, dan anak-anakmu). Mereka yang paling utama.... yang paling dekat, kemudian yang terdekat.

Perlu diingatkan bahawa;
"Sedekah itu menghapus dosa, sebagaimana air mematikan api".

Sebarkanlah info ini, supaya menjadi sedekah untuk anda, dengan izin Allah.

Aamiin Ya Robbal 'Alamin....  (mengirimkan/menyebarkan artikel ini juga adalah sedekah).

Wallahu a'lam...

MYEXPI: Broga Hill 2016

Assalamualaikum wbt. Di keheningan malam, aku dan Akif menaiki kenderaan yang dipandu pak Njang (adik ayah) menuju ke rumahnya. Beliau memecah suara sunyi yang menyepi. "Kakak ngan Akif free esok bolehlah panjat bukit Broga, dekat je ngan rumahtu."Aku dan Akif lantas bersetuju memandangkan kami tidak pernah merasai perjuangan pendakian sebelum menikmati keindahan ciptaan Yang Maha Mencipta di puncak.

Dipendekkan cerita... Tepat jam 6.30am, kami bersiap mem'packing' peralatan yang diperlukan semasa melakukan aktiviti sihat ini. Antaranya, of course Drawstring Bag by Hash Anne, biskut, air mineral, kasut sukan dsb.

Kami (aku, Iqah, Danish, Akif) dinasihati pak Njang untuk melakukan pendakian sebaiknya sebelum matahari naik atas sabab ingin mengurangkan kadar pemanasan haba yang berlaku *cewahh ayat* dahlah ponat, panaih pulak nnt.

Semasa di kaki bukit Broga iaitu lebih kurang pada jam 6.45am...

Ramai calon yang bakal menamatkan pendakian, turut hadir seawal ketenangan Subuh hari. Ada yang datang dari jauh, semata-mata untuk merasai nikmat berada di puncak Bukit Broga ini. 


Gigih kan, nak mendaki ni? Jadi, begitulah kegigihan yang perlu ditanam dalam jiwa kita demi mencapai ke puncak kejayaan. Untuk berjaya, tiadalah mudah melainkan setelah melalui sukar dan lelah.Tengoklah pendaki yang sedang mendaki itu... untuk mendaki cerun yg boleh dikatakan curam itu, bukan semudah yang dilihat!

Lihatlah, untuk tiba ke puncak, perlu bermandi keringat. Jadi, perlu berlelah dahulu untuk berjaya dengan gemilang. 
  
Okayy, ini bukan di puncak lagi. Ini adalah semasa Izzati berada di titik persinggahan untuk mendapatkan semula tenaga ATP untuk terus mendaki dengan menikmati suasana damai yang dikurniakan Yang Maha Pencipta kepada kita! Its wondering.

 

Allahu, kreatif sungguh ciptaanMu, 'for your knowledge', kitorang pergi ni mengiringi matahari terbit iaitu dari waktu Subh hingga Dhuha menjelang.


Andai sahaja mentari, tiada mendengar titah Yang Maha Berkuasa untuk menyinari bumi yang kecil ini...tapi! Alhamdulillah matahari sentiasa taat dengan berjalan melalui paksi yang disediakan Allah SWT. Jadi, nahhhh. Cantikkknya Allah cipta awak sang Mentari!

Begitulah pemandangan dan kebesaran Yang Maha Mencipta, sungguh nikmat ciptaanMu ya Allah, semoga dari kalangan yang bukan memeluk agamaMu, turut merasainya lalu mengakui serta percaya akan kewujudanMu yang satu ya Allah! Aamiin.




Tidak salah bergambar untuk kenangan, kerana masa dan waktu ketika itu, akan tetap berjalan. Masa tidak akan pernah berhenti... Nanti, bila ada rezeqi pergi semula, kita akn pergi dengan masa yang lain, usia yang lain...right? So, ni kitorang dua pasang beradik, aka cucu Mak Teh Sidah, hehe!



Dan ini antara kenangan semasa perjalanan pulang ke kaki bukit. Inshaa Allah ada masa, kita mendaki lagi dan kongsikan pengalaman ini lagi :)

Overall, Izzati kasi lima per lima bintang, banyak 'benefits' tau sebelum, semasa dan setelah mendaki ni. Kalau korang nak jugak, kelebihan-kelebihan tu, cubalah 'hiking' jugak. Best! Yang pasti, haritu, kami naik free je, tak bayar pun hehe! Taktahu la korang naik kena bayar pulak kan...


Tips untuk memohon PTPTN

Assalamualaikum

Langkah-langkah utk memohon pembiayaan pelajaran PTPTN

1. Terima surat tawaran meneruskan pembelajaran

2.Check IPT anda boleh menerima pembiayaan PTPTN atau tidak

UA mmg boleh mintak PTPTN

3.Pastikan anda memenuhi syarat-syarat pembiayaan PTPTN.

Baca dan pastikan korang penuhi syarat-syarat dia ke tak. Orang Nepal tak boleh amik PTPTN.

4. Pastikan anda mempunyai alamat emel yang sah

Pasal emel ni pastikan bila dah dewasa ni takpayah lah buat emel zaman kanak kanak lagi. Buat emel yang matang sikitlah bagi urusan urusan rasmi.

5. Buka akaun bank berdasarkan universiti yang anda dapat.

Kalau UIA -  BANK MUAMALAT
(Bergantung pada UA masing2)

6. Buka akaun SSPN. Boleh buka akaun ni di mana mana bank ejen PTPTN

Ejen PTPTN adalah seperti BSN, CIMB, AGRO Bank, Bank Rakyat, Bank Islam dan Maybank. Aku buka akaun SSPN dekat Maybank sbb boleh settle haritu jugak. Aku tak pasti bank mana yang kena tunggu keesokan harinya baru boleh settle akaun SSPN. MInima akaun ni RM 20.

7. Beli No, Pin PTPTN

Beli no pin ni di BSN dengan harga RM 5. Kena ingat bahawa no pin ni boleh tahan selama 6 bulan sahaja. Lebih dari tu kena beli baru punya.

8. Isi borang PTPTN secara online

Buat pendaftaran kali pertama and isi lah borang borang dia. Pendaftaran secara online ni korang boleh buat satu kali sahaja. SEKALI SAHAJA. Jadi, pastikan korang check betul betul maklumat and cari maklumat-maklumat yang susah nak cari siap-siap. Sebarang ketidak pastian boleh terus telefon PTPTN. Kalau tak, korang kena beli no pin baru dan buat permohonan semula.

9. Sahkan permohonan anda setelah check 4 ribu kali. (hiperbola semata)

InshaAllah kalau dah 4 ribu kali check mesti tak ada masalah nak sahkan lagi.

10. Tunggu permohanan anda disahkan.

Ambil masa dalam seminggu selepas tarikh permohonan tamat.

11. Boleh amik WPP.

Wang pendahuluan sebanyak RM 1500 utk korang bayar yuran pengajian, yuran kolej dan persiapan masuk IPT. WPP ni boleh mintak time buat permohonan masuk IPT. Aku tick 'right' yang aku nak menerima WPP time buat permohonan penerapan dulu. Cek bernilai RM 1500 itu hanya boleh dicashkan di bank CIMB sahaja. Tak boleh guna cara lain

12, Print borang- borang PTPTN bila permohonan anda diterima. (80gsm)

Semua borang ni kena ada *WAJIB* *2 salinan*. Isi tarikh dan sign di mana yang perlu sign. Dinasihatkan guna *pen hitam* utk kegunaan surat surat rasmi macam ni.

13. Beli setem hasil

Beli *setem hasil 2 ketul* di mana mana pos office berdekatan. Dan tampal di borang yang perlukan setem hasil utk ditampal.

14. Dapatkan tanda tangan pegawai kelas A.

Aku ambik tanda tangan Ketua Jabatan kos aku. Pastikan pegawai kelas A korang sama utk kedua dua salinan PTPTN.

15. Sediakan dokumen sokongan.

Dokumen sokongan hendaklah bersaiz A4 (80gsm) berwarna putih dan tidak perlu disahkan,

Dokumen sokongan yang perlu disediakan:

_a) Maklumat permohonan pembiayaan_

_b) Salinan IC pemohon_

_c) Salinan SPM_

_d) Salinan surat tawaran_

_e) Salinan buku akaun_

_f) Salinan transkrip keputusan peperiksaan (STPM, Matrikulasi, Diploma)_

_g) Salinan slip gaji/ salinan borang cukai pendapatan/ salinan kad pesara/ salinan penyata pencen/ surat pengesahan pendapatan/ surat pengesahan tidak bekerja PENJAGA PERTAMA_

_h) Salinan slip gaji / salinan borang cukai pendapatan/ salinan kad pesara/ salinan penyata pencen/ surat pengesahan pendapatan/ surat pengesahan tidak bekerja PENJAGA KEDUA_

_i) Salinan surat pengesahan masih belajar di IPT ( budak sem 2 dan ke ats)_

_j) Salinan keputusan peperiksaan setiap sem sebelumnya. (budak sem 2 dan ke atas)_

16. Susun Atur segala borang.

Jadikan borang kepada 3 bahagian.

Bahagian 1. Satu salinan segala jenis dokumen perjanjian

Bahagian 2. Satu lagi salinan segala jenis dokumen perjanjian

Bahagian 3. Segala jenis dokumen sokongan.

*Do not stapler* segala borang sebab kenkadang dorang tak bagi ( yang the very particular about this borang) Just *guna klip* utk pile up borang korang ni. No comot comot borang korang ni. Pastikan cantik tiada kesan liquid, *TIADA KESAN LIQUID* ya! Kalau tak, dorang suruh print baru.

17. Datang pada waktu yang ditetapkan bila pihak PTPTN akan hadir ke IPT anda utk kutip borang.

Kena peka dengan HEP. Macam HEP aku, diorang ada tampal list yang aku ni budak kelompok mana and PTPTN akan datang bila, di mana, utk hantar all those borang.

18. Datang awal dan ambil no. giliran anda.

Bila diorang cakap start pukul 8, kau rajin rajinkan lah sikit datang awal dari pukul 8 sbb sekarang ni PTPTN guna sistem bernombor. Datang awal, habis awal. Datang lambat, nombor habis, tunggu keesokan harinya pulak. Bila dah datang tu jangan lupa bawak ler pen dan apa apa stationaries. Kot kot ada benda tertinggal atau salah yang perlu pembetulan. Pembaris pun kena bawak.

19. Palang (utk kegunaan PTPTN sahaja) atau cop (utk kegunaan PTPTN sahaja)

Korang boleh pilih nak buat sendiri palang dua dan ditengah tengah letak 'UNTUK KEGUNAAN PTPTN SAHAJA' atau pergi dekat kaunter cop cop dan suruh diorang cop "UNTUK KEGUNAAN PTPTN SAHAJA' Motif buat semua benda ni adalah so that pihak PTPTN tak boleh menyalahgunakan salinan salinan IC korang utk benda benda yang tak patut.

20. Ikut cakap pihak PTPTN yang hadir, bawa bersabar dan anda beres!

Ada kaunter, korang ikut je perjalanan kaunter tersebut dan korang boleh balik lepas beres segala benda.

Ini just *rough idea* shj utk membantu ampa2 semua taw,

#Copypaste
Source: Whatsapp group

Kisah cemerlang di akhirat dan di dunia

Assalamualaikum wbt.
Sumber: Whatsapp group
Tarikh: 17 Nov 2016 (12:01am)

Kisah ini sangat baik buat pelajar lelaki mahupun perempuan,yang sangat takutkan kegagalan dalam pelajaran.

"Nurul Atiqah"
"Siti Aisyah"
Satu-persatu nama dipanggil. Sekali imbas ainul melihat markah yang tertera pada kertas rakannya.
41/50. "Subhanallah, bijak!"
49/50. "Hebat!"

Tangan Ainul semakin menggigil. Berpeluh. Takut lain
macam. Mana tidaknya, usrah bersama adik-adik
terpaksa dia tangguhkan kerana ingin membuat
persediaan.

Meeting dengan ahli persatuan terpaksa dia 'skip' untuk belajar 'killer subject' ni.

"Nur Ainul"
Kakinya berat hendak melangkah ke hadapan.

Terus
melihat markah pada kertasnya.
27/50.

"Aku dah agak". hatinya berkata-kata.

Air mata seperti ingin jatuh dari takungan. Cepat-cepat
Ainul kesat sebelum rakannya nampak.

Ini bukan kali pertama Ainul dapat markah sebegitu.
Dah berkali-kali. Cuma kali ini dia rasa sedih yang teramat sangat.

"Dan syaitan akan sentiasa menakut-nakutkan kamu
dan membayangkan kegagalan yang sangat mengecutkan perut kamu.

Sehingga kamu lebih yakin pada usahamu berbanding rahmat Allah dan pertolongan dari Allah. Sehingga kamu tidak yakin ketentuan yang Allah telah
berikan dan tetapkan pada kamu.

Sehingga kamu merasai dunia kelam dan hancur hanya
kerana kamu gagal menjawab
pada sebuah kertas peperiksaan.

Sehingga kamu tidak menyedari, kamu takut akan sesuatu perkara yang telah Allah telah tetapkan buat kamu, dan seharusnya tidak perlu kamu takuti."

Kata-kata ini terngiang-ngiang dalam fikirannya.

"Ya Allah, mudahnya air mata ku jatuh hanya kerana markah peperiksaan ku tak sebagus orang lain."
"Pernahkah sebelum ini aku menangis jika aku mengabaikanmu?"

"Pernahkah sebelum ini air mata ku jatuh kerana amalanku yang sedikit?"

"Pernahkah sebelum ini aku menangis mengenangkan
dosa-dosa lepas?"

"Mudahnya air mataku tumpah kerana dunia. Allahurabbi"

"Ya Allah, jika cemerlangnya aku dalam pelajaran menjadi asbab aku jauh dariMu, jangan sesekali kau berikan kecemerlangan itu."

Jika aku diberi satu pilihan, sama ada ingin cemerlang
di dunia atau di syurga? Sudah tentu aku ingin cemerlang di syurga.

Kerana kehidupan di dunia ini, ia tidaklah panjang, menjadikan diri hanya ibarat pengembara yang sedang menyeberangi jalan sahaja..

Di akhirat jualah kehidupan yang abadi..