Warning ! You have stepped onto Pinkcess's Zone Follow me and Leave your footsteps on this page │FollowDashboard
Allahuakbar Alhamdulillah Subhanallah Astaghfirullah

Facts of al Kahfi


1. Have 110 ayat.
2. Min suurotul makiyyah.
3. A story about the men 👬👬👬👬👷of Ashabul Kahfi tht diburu oleh pemerintah mereka yg zalim👲.
4. A story of Si Kafir tht has two kebun🌱🍇dan his friend, is seorang yg beriman.
5. A story of Nabi Musa and Khidir.
6. A story about Dzulqarnain tht help kaum yg faced problem by Yakjuj wa Makjuj.
7. Teach Muslims to say "In shaa Allah" when make promise.
8. "Barangsiapa mbaca📖suroh al Kahfi fil Jum'ah, Allah terangi dia dgn cahaya🌝baina Jum atani." HR al Haqim dan Baihaqi, disahihkan oleh al Albani.

Wallahu a'lam minassowab, bcs today's Friday🌲Yaumul barokah for Muslims😇

Alhayatu Asfarun


🌸Rabiatul adawiyah asal nama diberi,
🌸Aku insan berdosa yg dahagakan hidayahMu ya rabb,
🌸Ya, caranya adalah mendekatkan diri dgn Allah,
🌸Kalau nak banding dgn kawan seperjuangan aku,
🌸Memang jauh sekali tarafku yg penuh dosa,
🌸Cinta? Alhamdulillah niat aku dgn si A untuk bimbing dia ke jalan Allah hampir berjaya and Allah utus si B sebagai contoh positive untuk aku lebih dekat dgnMu,
🌸Memang! I admit ujian manusia adalah dunia.
🌸Apa yg disukai nafsu adalah dunia,
🌸Sedangkan manusia alpa! Allah dah ingatkan dlm surah al Baqaroh ayat 216, "Boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ia baik untukmu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan ia buruk untukmu. Allah mengetahui sedangkan kamu tidak tahu."
🌸Contohnya? Dunia. Kita sukakan? Cinta itu dunia. Kerja ini dunia. Harta itu dunia. So! Agak-agak baik ke tak.
🌸Boleh, Islam tak larang pun. Tapi, macam dadahlah. Perlu. Cuma dgn dos yang sikit. Macamtu lah dgn dunia.
🌸Ibarat dunia ni perlu. Tp, bukan 100% au dlm kata lain, "World is connector either to Jannah or Nar".
🌸Diri ini penuh rasa bersalah tau tak,
🌸Klau boleh, aku nk lari drpd nikmat yg berupa ujian ni, pedih pahit!
🌸Tp, aku akn cuba jadi I'zzah untk bentengkan hati aku ni drpd tipu daya dunia. 🌸Selagi bleh kwl, kawal lah. Klau kita tinggalkan ssuatu sbb Allah, Allah ganti/bagi yg lebih baik.
🌸Percayalah. Allah je yg comfirm2 takkan mungkir janji,
🌸Lets enhance our qowiyyul hub (kekuatan cinta) kita dengan ar Rahman?
🌸Kawan? Sahabat? Dlmm bkawan, jngnlah ada sifat hasad. 🌸Aku mengaku, aku sayang kawan-kawan aku,
🌸Aku nak tengok korang  cemerlang dunya akhiroh!
🌸Ex-Kg Kolam, Serians, Jironi (my neighbours), Carera, FS, ex-IBI, groupmates, and so on.
🌸Ye, saling menasihati. Of course it is mandatory. Tapi, saling memahami and tak buruk sangka pun penting jgk tau syg-syg semua.
🌸Biarlah korang benci kt aku pn, sedar. Its normal. Hehe. Each person is not perfect right? Just next to perfect. Only Allah is fully perfect. Allahu akmal !
😎The points are :
😙Pls take lessons from my experiences.
😙Harus untk amik yg positive 😙Then sunnat untk tolak yg negatif
Originally by ZN💖

MYEXPI : Dataran Merdeka/Merdeka Square

Gambar wahid

Assalamualaikum wbt. Harini, nak share pasal Dataran Merdeka, KL. My experience, kalau dari UIA PJ, aku naik bus Rapid. Then ade dua pilihan nak ke sini. Satu, ke LRT universiti. Pastu terus ke LRT Pasar Seni. Dua, ke KTM Mid Valley. Pastu terus ke KTM Kuala Lumpur. Pada GAMBAR WAHID, tu tempat photo ala-ala IG. Tu kt Dataran Underground. Dia mcm kompleks bwh tanah laa. Hari tu aku gi, ade tempat solat, food court, mini mart, and tmpt jual cenderahati laaa.

Gambar thani

Gambar thalith

Gambar robek

Gambar khomis

Gambar Thadith

Gambar sabek

Gambar thamin
Ni fact pasal Dataran Merdeka ni. Izzati kopi pasta dari web ni.

Di padang inilah bendera Malaysia dikibarkan buat pertama kalinya menggantikan bendera Union Jack pada pukul 12.01 malam 31 Ogos 1957 menandakan tamatnya kuasa Inggeris di Tanah Melayu dan negara ini bebas dari cengkaman penjajahan. Di sini juga perayaan menyambut detik tengah malam 31 Ogos diadakan setiap tahun yang disertai oleh ribuan rakyat dari pelbagai kaum dan keturunan. Sambutan dan perarakan ulang tahun kemerdekaan Malaysia sering diadakan di sini. Tiang bendera setinggi 95 meter yang didirikan di penjuru padang ini merupakan antara yang tertinggi di dunia.



Dataran Merdeka asalnya Padang Kelab Selangor yang ditubuhkan pada tahun 1884 oleh Inggeris semasa penjajahannya di Tanah Melayu. Kedudukannya yang strategik dan eksklusif menyerupai suasana dan persekitaran sebagaimana yang terdapat di tanah air mereka sendiri. Padang Kelab ini antara lain menjadi kelab sosial dan sekali-sekala digunakan untuk permainan kriket. Di penjuru padang ini terdapat sebuah pancuran air yang dibina pada tahun 1897.
Mengelilingi padang tersebut adalah bangunan bersejarah termasuk Bangunan Kelab Diraja Selangor yang terletak di penjuru padang di mana orang-orang penting Kuala Lumpur sering bertemu, Bangunan Sultan Abdul Samad, Muzium Sejarah Kebangsaan, dan Perpustakaan Peringatan yang dibina 1909, kathedral St Mary's Anglican, bangunan bercirikan Gothik yang berusia lebih seratus tahun dan kompleks Dayabumi moden yang menakjubkan.

MYEXPI : Bulatan cinta Halaqah CFSIIUM



Assalamualaikum wbt. Now, I would like to share about my halaqah circle. Halaqah ni is like usrah but in small quantity but same quality. For this sem, we were divided into some groups. Group aku, ade enam orang; aku, Amni, Saidah, I'zzah, Mardhi and Paksi kot lagi sorang (gelaran je). Sebab ramai yang sibuk sem ni, kitorang sem gather dua ke tiga kali je.

First gather, ta'aruf ringan je. Second gather, bincang pasal Hadith 40. Hari yang pertama. Pasal niat. Third gather, borak2 je sbb makin sibuk ngn quiz assignment. Mardhi tolong picitkan kepala smbil2 borak2 and luah isi hati ngn beliau. She's really kind-hearted. I love to be friend with her. Alhamdulillah.

Time nak hbis sem, gabung semua halaqah, and kitorang buat haflatul wida'k. It means ending ceremony. Macam majlis perpisahan semlah. Ni semua gambar2 time haflah wida'k ni laaa.

Tentatif ansyitoh dia : 
-Berkumpul
-Taaruf about nama, kos, asal, mahallah
-Syarh experience yg bermanfaat dlm hidup
-Main game by Aini; drawing game and eating couple game
-Makan
-Sesi bergambar
-Tutup majlis and bersurai

Time syarh experience, aku cerita pasal talk Dr. Zakir Naik. Experience sebelum, semasa, and selepas talk Dr. Zakir Naik mmg memberi manfaat untuk diri aku dunia akhirat. I learn by my surrounding. 






Diorang semua ni mmg solehah. Beruntung dpt kawan-lawan mcm diorang. Nahwu nusohib fillah. Even aku baru lg and jarang jumpe diorang, diorang lyn aku mcm best friend yg selalu jumpe. Mesra gituuu. Hee, I love them lillah :) Assalamualaikum wbt. 2200 hrs on 19th May 2016.

Idea untuk cetuskan pahala untuk kita


Nowadays, kita selalu pegang handphone kan? Kadang tu sampai tak ada masa nak berzikir. So, why not korang cuba buat password korang "alhamdulillah" ke, "astaghfirullah" ke, "allahuakbar" atau banyak lagi zikir harian yg lain😊

So setiap kali nak buka fon je, mesti kita sebut password yang kita nak tulis tu kan.. Jadi dari situ setiap kali kita nak buka fon setiap kali tu juga kita berzikir. Bayangkan kita buka 100++ kali fon dalam sehari, berapa banyak pahala yang kita dapat. Kan? Semudah 1 2 3 kan?

 Alhamdulillah juga saya dah cuba, korang bila lagi ?☺ Insya Allah pahala kita sntiasa trkumpul byk 💖

MYEXPI : بارك الله لهما، هداية وآدام


Assalamualaikum wbt. Harini, Izzati nak story pasal semalam. Tanggal 14.5.2016. Dayah and her husband just got married. Congrats! Semoga perkahwinan korang diberkati Allah. 

Jauhh perjalanan kami. Naik public transport. Mule-mule tunggu bus RAHMAT ALAM kat bus stand Kuala Rompin. Tunggu kol 8.00am. Bus sampai 9.11am. Naik dlu. Then, ade pakcik/abang yg akan pungut duit RM8.60 kalau dari bandar Rompin ke bandar Pekan. Then, bus akan stop kat stesen minyak kejap before depart kat terminal bus Pekan.



Dari bus stand, kami naik bus RAPID KUANTAN untuk ke dewan. Kene bayaq RM2.00 per person. Tapi, terlajak sampai ke Ancasa Royal, Pekan. Turun and tunggu Dayah and her husband. Diorang bersiap kat sane. Bilik kat level 5, 501. Dahla silap tekan bell bilik 503 and mat saleh yg kuaq. Haha! Terperanjat sensorang.


Untuk pergi ke Dewan Majlis Daerah Pekan, kitorang tumpang kereta adik Dayah. And Farah yang drive memangdangkan dia je ade lesen car. Sampai-sampai, amik tempat duduk. And makan. Menu, macam biasalah kalau orang kawin. Nasi minyak and air Mango. Pelamin dia really nice bcs I love Pink and kebetulan it pelamin was pink in color. Jemputan tak ramai pun, dalam 4++ people je. So, takdelah sesak sangat.



Selfie kembar. Kembar same tahun and tarikh lahir. Fiza Farah Izzati. Same pulak tema. Blue color. I had a nice experience wth all of you; Farah, Anis, Thirah, Zakira, Aliah, Siti, Fiza, and Aishah. Wakil Serians datang nikah orang.

Mahasiswa dan cinta

By : Faris Akmal b. Faizal.
Student CFS IIUM PJ.

Rakyat marhaen,

Mahasiswa kita hari ini lemas, lemas dalam kongkongan cinta.

"Kau kat u tu ada awek tak?" -tanya pakcik.

"Takda pakcik."

"Oh nanti jumpa lah tu."

Bercouple itu seolah-olah menjadi suatu tradisi yang perlu diikuti - tak cool jika tiada awek di sisi. Alahai murahnya pemikiran. Ya Allah maafkan mereka yang tidak memahami.

Peluh.

Habis kredit digunakan untuk call dan mesej, ditambah lagi topup untuk lebih mesra dan lama.

"Mak, ayah, nak duit."

"Ok nanti ayah bank in, blajar leklok ya abang/kakak."

---

Dapat sijil waktu grad. Sijil yang dihiasi cinta-cinta yang tidak bersih.

"Eh kemonlah! Kami tak berzina pun."

Eh kemonlah. Kalau tak jaga daripada awal, kau akan jatuh nanti,  segagah manapun kau.

"Bang guard, sekuriti hatiku."
"Bang bomba, kau lah pemadam bara di hatiku."

Eh buku-buku apa ni syeikh?

Sedih.
Sedih sangat.

Hipstur? Entah lah nak.

---

Cinta juga selalu menjadi modal dakwah untuk sebahagian daie daie muda.

Bila ditanya, pasai pa ceghita pasal cinta banyak sangat, kata depa,

"Eh akhi. Cinta ni masalah paling besar yg melanda remaja kita. Kita perlu menawarkan solusinya, kita cerita tentang cerita islamik!"

Ok. Ikut suka hati kamu lah.

Cuma nak beritahu,

Kalau kita asyik cerita tentang cinta, whether it is islamic or not, sampai bila masharakat kita akan dikongkong oleh pemikiran cinta ini?

---

Wake up man.

Life is about love. Yes. It is about love. But not always about this kind of love.

Love is actually about, feeding the homeless.

Love is, making your parents proud and happy.

Love is, doing lot of charity works and projects.

Love is, touching the hearts towards God and goodness.

Untuk keluarkan masharakat daripada masalah cinta yang tidak halal ini, kita perlu beritahu mereka masalah yang lebih besar.

Isu bauksit di Kuantan, ada yang peduli?

Pendidikan untuk gelandangan, ada yang cakna?

Mahasiswa yang mengalami kesempitan wang, ada yang jenguk dan bantu?

Ramai lagi non-muslim yang belum disentuh dan disantun hatinya dengan nilai-nilai Islam.

Bangunlah wahai anak muda, hidupkan kembali ruh singa yang telah lama terlena.

#MisiBanyakKerja

Contoh karangan laporan Arab

Ust Zamakhsyari:

اشتركت في برنامج حملة المحافظة على البيئة في جامعتك. اكتب تقريرا عن ذلك البرنامج.

المقدمة: حضرت برنامج حملة المحافظة على البيئة في جامعتي. وهذا البرنامج من الأمر الذي تداولها الجامعة كل عام.

الهدف:

(1) غرس تقدير النقاء البيئي لدى الطلبة.

(2) التأكد من جمال الجامعة من حيث المناظر والمشاهد.

(3) تعليم الطلبة أهمية النظافة في الحياة بشكل موسع.

الموعد:

أقيم البرنامج في يوم السبت 17 دسمبر 2013م الموافق 14 صفر 1435هـ.

المكان:

 كان البرنامج أقيم في الجامعة ويضم مطعم الجامعة، والفصول الدراسية، وساحة الجامعة، والملعب، والقاعة،...

النشاطات:

(1) 8:00 – اجتماع الطلبة والمدرسين في ساحة الجامعة لاستماع إلى التوجيه من المدرس المسؤول. وقسّم الطلبة والمدرسين إلى مجموعات.

(2) 8:30 – أدّت كل مجموعة وظيفتها، منهم من يجمع القمامة في الأماكن المعيّنة مثل الملعب، وساحة الجامعة، والمطعم ثم يرميها في المزبلة، ومنهم أيضا من يزرع الأزهار والأشجار، ومنهم من ينظّف ويزيّن المطعم بطلاء مبناه وتعليق الصور وترتيب الزهور، ومنهم من ينظف المجاري.

(3) 11:30 – الاستراحة وتناول وجبة خفيفة من الطعام والشراب في المطعم.

(4) 12:30 – الانصراف.

الشعور:

 كلّ من اشترك في الحملة سواء من الطلبة أو المدرسين شعر بالفرح والسرور بهذا البرنامج. وكلهم مستعدون للمشاركة في مثل هذا البرنامج في المرات القادمة.

إعداد:

                 ______________________

 

Ya ayyuhal fatayat

Wahai perempuan..

Korang akan jadi mulia bila kau ambil dan amalkan Islam dalam hidup kau.

Islam dah memuliakan perempuan di tahap yang paling TINGGI. Bukti antaranya adalah, dalam al Quran ada surah An Nisa' (perempuan). Tetapi takda surah Ar Rijal (lelaki). Dan banyak lagi bukti.

Tetapi...

Bila korang tinggalkan Islam sebagai cara hidup (buat maksiat dan dosa), korang akan jadi hina, maruah akan jatuh dan banyak lagi.

Perempuan, rasalah mulia dengan Islam ! :)


Persoalan penciptaan ayat Quran

CFSiyang: Assalamualaikum, ada kawan tanya "Ayat Quran mmg wujud dri awal penciptaan lgi ke?"

CFSaqil: 1) Kalau kawan nak juga tahu jawapan, beritahu die Al-Quran sebelum diturunkan kepada nabi, iainya berada di luh mahfuz.

Apa itu luh mahfuz? Allah sahaja yang tahu.

As-Suyuti sebut dalam Al-Itqan fi ulumil quran, ade 3 pendapat dalam masalah ini.

1) sebahagian Ulamak sebut Al-Quran dari luh mahfoz, kemudian ke baitul izzah, kemudian ke nabi,

2) sebahagian ulamak sebut pendapat yang lain.

Namun sepakat Ulamak sebut yang Al-Quran sebelum diturunkan kepada nabi, ianya berada di luh mahfoz.

2) Al-Quran sifatnya Qadim seperti mana Allah sendiri sebutkan, kerana Al-Quran adalah kalam Allah.  Kite kata Al-Quran tu kalam Allah yang tiada permulaan dan pengakhiran. 

3)  Allah mempunyai Kalam lain selain Al-Quran, sebagai mana Allah sendiri bagitau dalam Al-Quran.
[5/4, 13:38] CFSaqil: Dan kesimpulan , Ulamak Ahli Sunnah sangat tidak suke orang awam bertanyakan soalan macam ni. Bole baca Jawapan asy-Syaykhul Islam Ibn taymiah dalam Minhaj As-Sunnah.

Sebaiknya, untuk orang awam, fokus dahulu dalam pemahaman Aqidah yang benar yang Ulamak Ahli Sunnah dah terangkan.

واللّٰه أعلم

Maqasid Syariah BISNESS

BUSINESS : MAQASID SYARIAH
by Br. Azmi 

Managers bring their own set of values sometimes knowingly and unknowingly.

Modern(Western) mngmnt principles and practices seek to fulfill human needs being true to western rooted philosophy which put man as a measure of all things (man-centred).

The worldview of Islam - hereafter aspect is so important that everything is foused to it without implying any neglect on the worldly aspect.

Significant difference btwn the Muslims & Western Secular Humanistic worldview.

Some western models and theories of management:


Understanding worldview of Islam
1. The nature of God: Allah describes about Himself in the Qur'an.

2. Revelation/Qur'an : literal word of Allah, God Himself.

3. Islam view knowledge; internal and external senses
-faculties, reason, reports of scientific and religious

4. Islam as ad din; only religion that's gotten it's name from God.

5.Freedom/ إختيار :
-act not condition
-not choosing many alternatives
-but choosing btwn two alternatives; good or bad, truth or falsehood, etc.

6. Happiness :
-in islam, not only sth like emotions that has it's ups and downs from moment to moment that can also be found in animals.
-happiness is being truly submissive to God, follow His command, etc.

Psychology of Muslim manager
1. Akhlak
2. Admit errors and mistakes and make taubah
3. Patience - when goals is yet to materialize
4. Shukr - success
5. Reda with whatever's obtained
6. Khauf to do injustice.
7. Raja'
8. Ubudiyyah
9. Tawakkal

Management in Islam
1. Viewed not segmented but comprehensively
2. Mngmt as an act of worship
3. Mngmt as amal soleh
4. Mngmt as amanah

Al-Ghazali: syariah was revealed to give maslahah for mankind.

-Maslahah divided by scholars:

1. Dharuriyyat: the essentials
▶ptotection of religion
▶protection of life
▶protection of intellect
▶protection of procreation
▶protection of property

2. Hajiyyat: the complementary
3. Tahseeniyat: the embellishments

Dharuriyyat
▶Religion
-Important of spirituality
-to know and acknowledge the purpose of living

▶Life: the very existence of civil society

▶Intellect : essential for the existence of human race, must have proper functioning of reason

▶Procreation : knowing the proper lineage where genetics and science of biology hv proven the need

▶Property : for human economics development and existence

Application of MS, case study, terms to understanding worldview of Islam.

*non-muslims who seek no material gain in their work? -oprah winfrey, angelina jolie, etc. , so why need religion at the end of the day? -religion is opium-

Ar Risala by Imam As Syafie

Subjek code : RKA0433
Maudhuk : AL-RISALA (Treating on Jurisprudence)

DEFINITION RISALA 📇
-an epistle (letter) or communication in writing made to absent person
- known as 'Al-Risala' because it was sent to ABD RAHMAN al MAHDI in a form of epistle. From this informal name, it became its Formal Title

THE OLD RISALA (In Iraq) 🚂
-he set forth the systematic study of Quran,the Sunnah,Ijma' and Qiyas
-he supported opinion of Madinah Jurists in his acceptance Prophet's companion authority as they are closely related to the Prophet and understood the meaning of Sunnah
-he also accepted the ijma' of successors

THE NEW RISALA (In Egypt) 🚅
-deals with the whole subject of the sources
-it demonstrates Imam Shafie's expert in Arabic as it can be seen in his words usage for new terminology and legal concepts.
-he begins his writing on the discussion of general and topics in jurisprudence
-then,supported with detailed examples and then the authoritative sources of law
-then he looked at Sunnah,Ijma',Qiyas and conclude it with the remaining sources of law like Istihsan

ORDER OF AL RISALA 📬
-the New Risala was rewritten in better way than the old one.
-According to Imam Bayhaqi, the Risala was rewritten in Egypt and the old and new addition were two Different Books
-Ibn Hanbal said "the book Shafie wrote in Iraq were far from perfect,after settling in Egypt they were rewritten and perfected."

SOURCES OF AL RISALA 🍎
1.Quran
2.Sunnah
3.His intense debate with Hanafi jurists in Iraq - principles
4.His teachers - the teaching of his masters which restored in his memory
5.His debates with his colleagues and students.

Doctrines of Syiah

Source : Wassap group CFS IIUM
Code subject : RKA0433
Maudhuk : Shiites (Syiah) Doctrines📚

INTRO 🕹
-derived from partisan of Ali (firstly if not change aqidah)
-feel Ali should be first caliph
-say that Caliphate should pass to Prophet descendant only
-believe to their Supreme Imam is a Spiritual Guide

DIFFERENT 🎏
-in performing Salah (use stone of Karbala during Sujud)
-combine prayer (worshipping 3 times per day)
-different Hadith (only trust the Hadith of Hazrat Ali & Fatima)

TAQIYYAH (DISSIMULATION) 👾
-man hides his religion or certain religious practice from danger situation
-Sunnis refer to this as IKRAH (compulsion) and not TAQIYYA / Fardhu to Syiah
-it practised quiet frequently, to hide ones faith or to utter words of disbelief

TABARRA (TO FREE OR TO EXEMPT) 🚏
-this practice is related to the Companions of the Prophet
-they belief that the Companion is just want power and nothing else
-after the death of Prophet, they stop the Islam
-they like to close the truth that guide by Caliph to Muslim

MUT'AH (TEMPORARY MARRIAGE) 🎎
-man can marry a woman with intention of devorcing in a period time
-making the contract remarriage permissible
-unacceptable to Sunnis
-they use Quran to permissible the Mut'ah

5 SECTS IN THE SHIA' SCHOOL 🗂
-Kaysaniya (Imam is one of son of Ali)
-Zaydiya (5 Imam/follow the grandson of Hussien/Sufism is forbidden)
-Imamiya (12 Imam/majority of Shia how is Imamiya / Imam Mahdi is)
-Ghaliya (Extremes in regards to their belief about Imam)
-Ismailiya (7 Imam/difference from others)

Social studies, history

Assalamualaikum wbt, everyone. Now I would like to share about social study. Sbb exm week kan. Tak sabarnye nk habis exam. Source: Wassap group. Good luck fil imtihan!

SOCIAL-STUDY , HISTORY 📚

DEFINITION 📒
-Literal : from Greek word _Historia_ means inquiry /research , some Arabic words : tarikh,akhbar,sirah,etc

-Technical :
1.History is a discipline which is imbued with the spirit of inquiry and research and rigorous study in the past
2.ASA BRIGGS - Every aspects of human activities starting from the beginning of the recorded time up to what can be read in today's newspaper
3.EDWARD HALLET CARR - The result of the interaction between the historian and his facts, a perpetual dialogue between the present and the pass.

SUBJECT MATTER OF HISTORY 🔌
-Human beings and their life
-Human activities
-Human experiences in the past to the present days.

HISTORICAL PERSPECTIVES 🚦

"Quranic 🕌 vs  Western⛪"

-In Islam, history is neither fiction nor fable but its subject matter is a living reality.
-The Quran has the greatest moral values because it is a Book of Wisdom and Guidance
-In Western, the disciples of the Christ altered the biblical teachings and mixed fact and fiction.

HISTORIOGRAPHY 🏚

-examines the writing of history and the use of historical methods, drawing upon such elements as authorship,sourcing,interpretation,style,bias and audience.

HOW IS HISTORY WRITTEN ? 📝

1.Look for things that survived from the past,wherever they can be found.
2.Make sure that these remnants/relics are genuine artifacts.
3.Give meaning to these remnants of the past by interpreting them.

THE MATERIALS 🐚

-any recorded or unrecorded materials that could assist a historian in their research works.

1.Primary sources (eyewitness /contemporaneous accounts who were observers living during a particular era) 🎍
2.Secondary sources (materials based on primary sources) 📖

THE EVIDENCE 💾
-Oral 📢
-Visual 🗺
-Written 📄
-Archaeological 💀
-Physical 🍯
-Landscape 🛤

HISTORICAL CRITICISM 🔫

"Interpretations of events" 💻
-evaluating the existing historical evidence to determine what had happened and why such events/incidents occured.

"Historians' basic duties" 🖨
-read and collect materials
-verify the materials : authentic or fake
-select and interpret materials
-write down his findings
-publish his works

"Issue of subjectivity and objectivity" 📰
-a historian should be objective and fair in his judgement