Warning ! You have stepped onto Pinkcess's Zone Follow me and Leave your footsteps on this page │FollowDashboard
Allahuakbar Alhamdulillah Subhanallah Astaghfirullah

MYEXPI : Visiting to Planetarium Negara, Kuala Lumpur

Assalamualaikum wbt. Now, Izzati nak share pasal my visiting to Planetarium Negara, Kuala Lumpur. Lepas gi Muzium Polis, kitorang keluar kat gate, terus ade laluan ke Planetarium. Kene naik tangga sikitlah. Smpai-sampai je, ade ekspo pasal hidupan laut yg makin upus. Ade banyak jugaklah booth. Izzati ngan Aiman join quiz. And betul brp tahh. Alhamdulillah, dptlah prize totebag satu. Hehe! Pastu gi like page untuk satu booth ni, and dia bagi putar satu roda. Spin and win! Haha. Alhamdulillah dptlah baju sehelai warna biru pekat. Pastu kitorang naik tangga ke exhibition room. Masuk free je. Yang bayar pun, untuk wayang mini planetarium. Mula-mula masuk tu, terus cari surau and toilet. Pastu baru tgk science exhibition.

     Generally, Planetarium ni pasal Chemistry elements, pastu planet and astronomy. Bestjugaklaaa. Try lah pergi :) Dekat Melaka pun ade jugak kot if Im not mistaken.

Ni periodic table. Dlm kotak tu ade contoh unsur-unsur dia.

Ni maskot untuk kempen laut tu. Dia punye staf yg snapkan gmbr

Ni keseluruhan periodic table tu.

Background angkasa lah konon-kononnya.

Background of the world space. 

Ni penimbang. Kalau kite naik ats alat ni, dia akn state brp 
kita punye berat di bumi, di Marikh and etc.

The view from Balai Cerap, Planetarium Negara ni.

Ni cap tangan. Ni bkn anjuran Planetarium, but anjuran yg kempen minggu Laut tu. Aku pilih cat wne Pink laa. Ape lagi. Hehe!

MYEXPI : Muzium Seni Islam Malaysia, Kuala Lumpur.

Assalamualaikum wbt. Harini, pada Rabu 21102015, jam 1421 hrs, Izzati nak share pasal Muzium Seni Islam Malaysia. Pergi time bulan tujuh haritu kot sebelum bulan puasa. Gi ngan roommate. Tak jauh pun dari CFS. Naik bus dari U ke Pasar Seni. Mula-mula tu sesat jugak. Tp, try to make experience. Bcs experience is our best teacher. Learn from experience. Heehe. Guna GPS jugak actually nak cri tempat ni. Haha ! Maklumlah. Malam sebelum pergi ni, search kt TripAdvisor. Dah smpai ke Pasar Seni tu, kitorang jalan kaki je nak ke sini. Nasib baik de pakcik bus sorang tu baik hati nk tolong kitorang dgn bg direction serba sedikit. Landmark muzium ni, Masjid Negara and bangunan JAWI. Dari Pasar Seni - Lintas Jalan dengan kenderaan sibuk lalu lintas - Masjid Negara - bangunan JAWI - naik bukit - lalu tepi studio ALHIJRAH - turun bukit - and sampai. Hehe. Penat jugak nak smpai ke situ kalau jala kaki. Takpe2, berdikari sikit !

 Ni gambar time kat depan masjid negara

 Bangunan KTM, ala-ala Istanbul gitu. Haha !

Lepas bayar yuran masuk, guna kad pelajar dpt diskaun dlm RM8 jgklaa lepas diskaun.
Pastu org tu bg kami guidance sikit. 

 Opsss terkejut! Haha. Mula innocent dikejutkan dgn trumpet. 


Maksud dia, asal usul Islam melalui China mcm kedatangan Islam dari China laaa. 




Kubah Muzium ni.


 First floor of the museum.



Info sikit pasal Muzium ni, Izzati amik dari web ni.

The Islamic Arts Museum Malaysia is one of the world’s newest museums. As such, it is invested with vigour and a strong sense of purpose. There are few institutions in Asia committed to giving this level of exposure to different Islamic cultures. The IAMM is in a constant state of renewal: the collection keeps growing and our displays try to keep pace with this expansion. The look of the galleries has been changing and will no doubt continue to do so, until we have achieved what seems unachievable – a setting that truly does justice to some of mankind’s finest and most diverse works of art. The galleries are provided with information panels in three languages: English, Malay and Arabic. These highlight the different themes of the collection as well as providing the historical and geographical background. The building has become a landmark within Kuala Lumpur since the museum was opened in 1999. In addition to its unique structure, the setting is very unusual for an urban museum. Few are surrounded by so much nature. Natural light is another feature that the IAMM is blessed with. As most Islamic artefacts were originally intended to be viewed by this means, the space is bathed in more daylight than most museums. The work of the IAMM has already been recognized by leading arbiters of global art commitment. In 2003, the museum received the IRCICA Award for patronage in the Preservation of Cultural Heritage and Promotion of Scholarship. This is an honour that has been shared by only a a select number of institutions, including the Sakip Sabanci Museum, one of the Turkey’s most important repositories of art. In the same year, the IAMM also received the Montblanc Arts and Patronage Award. This was the first time that the award had been bestowed on a recipient in southeast Asia.

-End-

MYEXPI : Visit to the Orchid Garden of Kuala Lumpur

Assalam alaykum everyone! Now, I would like to share my experience during my visiting to the interesting places in Kuala Lumpur. One of it is Orchid Garden. There're various types of orchid here. We went there by bus whereas from my university, CFS PJ to the Pasar Seni. The fee was about RM2 per person. We went to the garden by walking for 2km to arrive there. Luckily, we have not to pay for the fee. I went there with my two coursemate friends which is from Terengganu, Izyan and Aiman. 






The Orchid Garden is opposite the Bird Park. It's a part of what is called the Lake Gardens. When you leave the Bird Park behind and you cross the road, then you're at the entrance of the Taman Orkid (the Orchid Garden). It's a 1 ha floral paradise, where you can admire the orchids and and pick tips on how to grow these magnificent flowers. The Taman Orkid can be combined with a visit to the Bird Park

The admission to the Orchid Garden is free. Only on Saturday, Sunday and Public Holidays you have to pay admission (RM1,-). The Taman Orkid is situated on a scenic hilltop within The Lake Gardens. Around and on this hilltop all the orchids are growing. 

An adjoining section is devoted to the hibiscus, Malaysia's national flower. This section showcases more than 2,000 varieties of hibiscuses.



The Lake Garden (Taman Tasik Perdana) is probably the nicest park area in KL. You'll see people jogging, playing ball, and in the mornings practicing tai-chi.



The taxi drops you off the Bird Park. You'll have to cross the road to get to the Taman Orkid. The path is going slightly up and then you'll see the counter of the Orchid Garden. We had to pay during our stay, because we went on a Saturday. 

Don't worry, because Saturday and Sunday are the best days to visit the Garden. The admission is very low-priced (RM1.-) and the Garden is transformed into a lovely Orchid bazaar. Tourist and the local people are walking around in the garden. They are looking at the stalls, where you can buy blooming orchids and souvenirs.







The garden is opened from 9am to 6pm daily. Walk under pergolas, delighting in the exotic blooms of orchids or stroll through orchid-lined walkways! Buy a plant specimen as a memento of your visit to KL!

Over 800 varieties of orchids, including the exotic species, thrive abundantly on this 1 hectare floral paradise. Cut flowers and plants are sold on weekends. You can purchase cut flowers and plants to beautify your home’s interior
.


Orchid growers at the garden provide practical tips and advice on the art of orchid growing. 
This garden attracts flower-lovers from all over the world. Orchids are a Malaysian favourite, with both commercial gardeners and hobbyists. 


Two main types of wild orchid and hybrid orchids - the epiphytic orchids commonly grown in pieces of bricks, charcoal, Styrofoam pellets, fern roots and the terrestrial variety which grow and flower on the ground.


We were lucky to see, how they planted the orchids with bricks an charcoal in the pots.
It looks easy to let the grow, but we think it's difficult.










The greatest variety of wild orchids are in the hills and mountains. Taman Negara and Cameron Highlands in Pahang are two of the better-known localities for observing orchids but real orchid admirers should visit Mount Kinabalu in Sabah.

Wild orchid plants are usually much smaller than their commercially-grown hybrid counterparts.

Wild orchids are an amazing artistic display. The spectacular array of colours, patterns and sizes has evolved over millennia to make them more attractive to small insect pollinators and to take advantage of specific habitats.

The flower structure of orchids gives them their character. Some are tiny and singular; others are elongated with numerous blossoms. The tiger orchid, the world’s largest at up to 3m, is a random but magnificent sight of hundreds of hefty yellowish flowers pockmarked with maroon blots. 

-End-

What tips on getting the car lisence?

Assalamualaikum wbt. Now, Ive shared a tip on getting car lisence from here.

Now, tips aku bermula ikut flow dari lesen L ke lesen P

---- LESEN L ----


1) Kursus 5 jam K.P.P. (Kursus Pendidikan Pemandu)

    - ceramah ni dia cerita pasal undang-undang ja.
    - yang paling penting BUKU SOALAN DAN JAWAPAN K.P.P 
      *baca 3 kali amek syarat ja*

2) Ujian undang-undang berkomputer. *Lulus 42/50 atau lebih*

    -  Download "ujian berkomputer JPJ" atau pun click link ni --> click me! 
    - Done! lepas tu buat la ujian ni sampai dapat 50/50 :D
    - lepas tu comfirm hampa bole jawab dengan cepat macam kilat macam aku!
    - lepas dapat result test komputer, pi kat pusat memandu bersama:
      ~ result "ujian berkomputer JPJ" dan satu gambar pastport
    - tunggu selama seminggu and hampa akan dapat LESEN L!  

3) Kursus Pra L – teori 3 jam dan amali 3 jam.
   - Ceramah ni macam biasa boring sikit.
   - penceramah akan bawak hampa tengok enjin kereta, cara check minyak hitam
      and cara nak laras kerusi kereta.
   - penceramah bawak hampa pi tengok bukit, side parking and 3 penjuru.
   - kalau hampa daftar kat pusat memandu, hari tu jugak hampa bole drive! :D
      * tapi yang daftar melalui ejen, aku tak pasti *
    
      *Kemudian, hampa set la jadual dengan kerani pusat memandu or ejen hampa 
        mengenai hari-hari hampa belajaq kereta. 
      * Belajaq punya la belajaq sampai nak tercabut nyawa tiba-tiba ada ujian.

---- LESEN P ----
4) Ujian pra kelayakan atau Q.T.I.
   - ujian ni lebih kurang macam ujian percubaan JPJ la and lebih kurang
     macam percubaan spm pun ada jugak. *maksud aku ujian ni penting la*
   - bila orang tu tengok hampa ni layak so depa decide tarikh test JPJ 


5) Ujian praktikal J.P.J. *penting! kalau fail malu wehy!*
  - sehari sebelum JPJ ni, hampa ada setengah jam kat pusat memandu so
     manfaatkan masa tu dengan test dalam litar betul2
  - kalau jalan raya pulak hafal undang-undang jalan 1, jalan 2 dan jalan 3.
  - hampa juga boleh practise dengan parents hampa untuk menambahkan
     ke-confident-nan dalam diri :D *ceewahh * 

 a) UJIAN MELETAK MOTOKAR


p/s: untuk ujian dalam litar ni perempuan untung lebih daripada lelaki sebab pakcik JPJ 
      miang selalu bagi muka kat perempuan. heee. so peace yoo. :D  

    1- ujian mendaki bukit

      - ujian ni hampa kena confident. 
      - kalau sebelum hampa test bukit , tiba-tiba ada calon jatuh bukit
           jangan panik! jangan dok buat gelabah berok! chill okay chill hampa anggap
        ja budak tu x banyak practise and hampa yakin hampa adalah 
        yang terbaik daripada budak yang jatuh tu! :)
      - bila sampai tengah2 bukit, tiba-tiba hampa rasa macam tak boleh nak tarik handbrake,
        so.. tarik guna dua belah tangan. pakcik JPJ tak kata apa aih malah memberi 
        senyuman gatal ada la. heh -.- 
        *try imagine pakcik jpj sempat bertemu ramah dengan aku time aku berhenti tengah2 bukit tu.
          macam errr, okay.*


    2- ujian side parking

      - ujian ni jangan nervous sebab pakcik JPJ tu tak berapa tengok sangat = ="
        sebab depa lebih tumpu kepada calon yang test bukit. serious tak bohong.
        Buat pulak ada calon jatuh bukit dengan automatiknya hampa terabai oleh JPJ
        dan lulus dengan jayanya! :D

   3- ujian pusingan 3 penjuru

     - sama jugak macam kata-kata aku di ujian side parking.
       pakcik JPJ tak berapa nengok mu! but u still must be careful lah.

b ) UJIAN DI JALAN RAYA

p/s : untuk jalan raya, lelaki lebih untung daripada perempuan sebab perempuankan
       selalu dikatakan lembab, careless... so, JPJ strict sikit dengan perempuan.
       kalau lelaki buat silap sikit JPJ macam chillex lagi la. :)

* Markah Lulus : 16/20 atau lebih

- masa masuk dalam kereta tu..berucap la sikit and senyum dekat JPJ tu 
  *amek hati la konon. hehe :p *
- pastu JPJ tu akan bagi borang penilaian untuk hampa tulis nama.
  * masa tulis tu maybe hampa akan nervous terok macam aku -.- but remember! relax! hampa
     ingat maca ni ja.. JPJ tu manusia macam kita jugak and depa tu sapa sangat? kan? :) *

20 Perkara yang JPJ Test *please take note! very important! *

1) membetulkan tempat duduk
2) membetulkan cermin pandang belakang dan tepi
3) pakai tali pinggang keledar
4) menentukan gear dalam keadaan bebas sebelum menghidupkan enjin
5) menguji keadaan pencuci cermin dan lampu isyarat
6) guna isyarat lampu bila diperlukan
7) guna brek kaki dan tangan dengan betul
8) mematuhi lampu isyarat
9) mematuhi tanda berhenti di persimpangan
10) mematuhi peraturan di persimpangan jalan
11) memandu di lorong yang betul / kawalan steering
12) memandu kenderaan di jarak yang selamat
13) memotong dengan cara yang betul dan menggunakan cermin pandang
       belakang sebelum belok
14) mematuhi had laju
15) memberi keutamaan kepada penjalan kaki, penunggang basikal dan moto
16) memandu di selekoh dengan cara yang betul, perlahan dan ikut lorong yg betul
17) tidak menukar lorong dengan tergesa-gesa di kawasan kesesatan lalulintas
18) memberi keutamaan kpd kenderaan dari sebelah kanan di persimpangan dan bulatan
19) memandu secara tidak berbahaya
20) menggunakan gear sesuai mengikut kelajuan

- bila hampa patuh 20 syarat ni comfirm boleh score 20/20  punya! :) *insyaAllah*

Extra tips:
P/s: perkara di bawah ni dah berlaku kat aku so amek iktibar sikit :p
* - kadang-kadang JPJ saja dok buat trick nak bagi hampa fail test so jangan dengaq cakap
     depa. Ikut undang-undang and cara-cara cikgu hampa ajar sebelum ni okay? :)
   - kadang-kadang JPJ buat2 marah sebab depa nak buat hampa nervous. so bila hampa
     nervous berkemungkinan besar hampa akan lupa step2 yang cikgu hampa ajar.

BITTAUFIQ WANNAJAH ! <3

Cinta fitrah vs. cinta fitnah

Assalamualaikum wbt. Ive shared an article about two different types of love from Hijrah Haura blog. Hope you can enjoy to read and understand it. In shaa Allah, it will benefit us.  

Rasa Cinta Itu Fitrah!

"Wahai jiwa yang tenang! Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang redha dan diredhai-Nya. "

(Surah Al-Fajr; 89:27-28)

Semua manusia di dunia ini secara fitrahnya punya rasa ingin mencintai dan dicintai. Hatta, haiwan juga ada perasaan kasih dan sayang.

Rasa cinta pasti ada
Buat makhluk yang bernyawa
Sejak lama sampai kini
Tetap suci dan abadi
Takkan hilang selamanya
Hingga sampai akhir masa
Renungkanlah


Ramai manusia menginginkan Syurga rumah tangga di dunia.

Bagi yang belum berkahwin, apakah kita sedang menempuh jalan ke arahnya?
Berapa ramai manusia apabila ditanya; mereka inginkan yang soleh dan solehah?
Namun, berapa ramai yang menempuh jalan untuk mendapatkannya?
Jalannya adalah dengan mendekati Allah.

Kita mahu orang yang mencintai Allah menjadi pasangan kita, namun, apakah kita sedang menempuh jalan-jalan untuk dicintai-Nya?

Ya, fitrah manusia itu mahukan yang cantik, yang bersih dan suci.
Lalu, mari kita muhasabah, apakah kita sedang mancari sesuatu di atas jalan kesucian atau kenodaan?

Bila Fitrah Bertukar Fitnah

Setiap manusia mungkin pernah jatuh cinta, tetapi bagaimanakah kita mengendalikannya?

Saya tertarik dengan analogi yang diberikan oleh ukhti Fatimah Syarha tentang nyamuk dan harimau; yang mana lebih bahaya?

Jika dilihat, mungkin ramai mengatakan bahawa harimau lebih bahaya berbanding nyamuk. Bahkan bukankah sebenarnya ramai manusia lebih banyak menemui kematian akibat penyakit dibawa oleh nyamuk berbanding kes orang dibaham harimau.

Begitulah perumpaan dalam cinta :

Keparahan bercinta tahap teruk yang dilihat masyarakat adalah apabila kejadian zina berlaku.

Tetapi bagaimana pula jalan-jalan kecil yang tidak terlihat dengan mata kesannya? Ia terkesan pada hati hingga kita melebihkan manusia yang dicinta melebihi Pencipta kita; Allah lah yang paling utama patut kita cintai.

Hingga kita bangun kita tidak melihat Allah yang membangunkan kita, tetapi kita teringat manusia yang kita cinta. Apakah hingga manusia mengambil tempat menjadi Tuhan di hati kita?

Bukan saja untuk yang belum berumahtangga bahkan hingga kita bergelar suami atau isteri sekalipun, Allah tidak patut diletakkan ke nombor lain di dalam hati selain nombor yang pertama. Tidak ada yang boleh mengambil takhta Ilah itu di hati melainkan Allah.

Sirah ini adalah pertama kali saya mendengarnya dan ingin saya kongsikan agar kita mendapat iktibar.

Abdullah bin Abu Bakar baru saja melangsungkan pernikahan dengan Atikah binti Zaid, seorang wanita yang tidak kurang hebat sahsiah dan kedudukannya. Kedua-duanya bahagia dan saling mencintai.

Pada suatu hari, ayahnya Abu Bakar lalu di hadapan rumah anaknya Abdullah untuk berjemaah ke masjid.

Si ayah mendapati anaknya berbual mesra dan bergurau senda dengan Atikah. Hingga Abu Bakar selesai solat, Abu Bakar r.a masih mendapati anaknya masih berbual mesra dan bergurau senda bersama menantunya.

Kemudian Abu Bakar segera memanggil Abdullah,
"Wahai Abdullah, apakah kamu solat berjamaah?"

" Wahai Abdullah, Atikah telah melalaikan kamudari kehidupan dan pandangan hidup, malah dia telah melupakan kamu dari solat fardhu, ceraikanlah dia!"
Begitulah perintah Abu Bakar kepada Abdullah.
Penceraian itu membuat Abdullah sakit hingga dia mengubah syair untuk Atikah. Kemudian, Abu Bakar meminta Abdullah rujuk kembali. Atikah dan Abdullah belajar dari kesilapan mereka untuk mencintai Allah melebihi cintanya kepada manusia.

Satu ikitibar buat kita yang bergelar manusia. Buat kita yang sering lupa.

Bukan untuk terus menjadi rahib, menolak fitrah. Tetapi fitrah itu ada jalan dan 'guideline' untuk kita mengurusnya. Tinggal kita mahu atau tidak sahaja. Dan belum terlambat jika kita diuji dengan fitrah ini untuk kita membuat 'U-Turn' kembali.

Kerana jalan U-Turn kepada Allah itu sentiasa terbuka kepada sesiapa yang benar-benar ingin menyucikan dirinya.

Kata As-Syeikh Hassan Al-Hudaibi:
"Tegakkanlah Islam dalam dirimu, nescaya akan tertegaklah Islam dalam daurahmu."

Mulakanlah Syurga rumahtangga itu dengan mewujudkan jalan-jalannya di dalam diri kita.

Jadikan Orang Tersayang Bersama Ke Syurga

Apakah kita mahu menjadi penghalang orang yang kita sayangi itu menuju ke Syurga?

Apakah kita mahu dia menjadi penghalang kita sebaliknya?

Apakah kita menjadi orang yang melalaikan orang yang kita sayangi dari mengingati Dia yang sepatutnya pertama sekali kita cintai?

Jalan yang paling selamat untuk bertemu-Nya di Syurga adalah yang telah ditunjukkan-Nya kepada kita. Maka, apakah kita masih mahu menjalani jalan-jalan yang menyempitkan dada dan menyesakkan nafas hingga kita bagai dihembus-hembus bisikan syaitan yang memungkinkan kita jatuh ke jurang Neraka?

Mengapa mahu pilih jalan susah dan payah, sedangkan Allah dah sediakan kepada kita jalan yang mudah?

Daripada Wabisah bin Makbud, Rasulullah s.a.w bersabda:
"Adakah engkau datang kerana hendak bertanya mengenai kebajikan?"

Aku menjawab, "Ia". Maka sabdanya lagi: "Mintalah fatwa (pertimbangan) hatimu sendiri. Kebajikan itu ialah apa yang membawa ketenangan kepada jiwa dan ketenangan hati. Dosa ialah perasaan bimbang dalam jiwa serta perasaan ragu-ragu di dalam dada (hati) sekalipun orang ramai telah memberi fatwa kepadamu dan sekalipun kamu telah diberi fatwa oleh mereka."
(Hadith Riwayat Ahmad & Ad-Darami)

Meneroboslah ke dalam hati, apakah fitrah itu bertukar menjadi fitnah, atau masih terjaga kesuciannya? Tepuk dada tanya hati. Abaikan jawapan nafsu. Turuti jawapan iman. 

Kenapa musibah hadir kepada kita?

Assalamualaikum wbt. Ive shared this from blog Hijrah Haura.

Tiga jenis musibah : 

  • Kaffarah
  •  Bala
  •  Ibtila

1. Kaffarah :

Musibah ini berlaku kepada orang yang baik tetapi ketika dia terlanjur melakukan kejahatan kerana kelalaian dan tidak mampu melawan hawa nafsu. Musibah ini diturunkan berfungsi sebagai "tebusan" untuk menghapuskan dosa dan ketelanjuran.


Ditimpa semasa di dunia oleh Allah Taala sebagai balasan kesalahannya bagi melepaskan dia daripada dibalas di akhirat.
Musibah ini lebih baik kerana azab di dunia lebih ringan berbanding azab di akhirat


"Dan KAMI timpakan kepada mereka azab supaya mereka kembali ke jalan yang benar." (Surah Al-Zukhruf : 48)



2. Bala :


Suatu bentuk ujian yang dikenakan kepada orang jahat yang melakukan kejahatan. Musibah ini sebagai hukuman di dunia sebelum dihukum dengan lebih berat di akhirat.
Seksaan pertama semasa di dunia manakala seksaan kedua semasa di akhirat

Contoh :
Umat Nabi Nuh yang ditenggelami banjir begitu juga dengan Firaun dan lain-lain contoh.


"Dan jika mereka berpaling,nescaya Allah akan mengazab mereka dengan azab yang pedih di dunia dan di akhirat"
(Surah At-Taubah : 74)



3. Ibtila' :

Musibah yang dikenakan kepada orang baik ketika melakukan kebaikan sebagai tanda kasih sayang Allah kepada hambaNYA yang taat.Dengan ibtila' seseorang hamba itu akan mendapat ganjaran yang berganda dan ditinggikan darjatnya disisi Allah. Dengan musibah, mereka memperoleh pahala syahid,pahala sabar, pahala redha dan lain-lain.


Contoh :


Ditimpakan ke atas Para Rasul Ulul Azmi, siddiqin, syuhada' dan solehin.


"Berapa banyak golongan yang sedikit berjaya menewaskan golongan yang ramai, dengan izin Allah dan Allah bersama orang-orang yang sabar."
(Surah Al-Baqarah : 249)

Istiqomah dalam berhijrah

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْم
I shared this from blog Hijrah Haura
:الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين و على آله وصحبه اجمعين. أما بعد
Apa yang saya terangkan di bawah sekadar kemampuan saya memahami pembacaan saya sahaja.
Ianya tidak semestinya tepat, walaupun mungkin mengandungi sedikit sebanyak kebenaran. Saya mohon hidayah dan tawfeeq daripada Allah SWT.

Istiqomah dalam Berhijrah

Definisi istiqomah :
"Istiqamah adalah kamu berdiri di atas perintah dan larangan dan tidak terumbang ambing seperti musang (yang berlari ke sana ke mari).” -Saidina Umar alKhattab
Secara mudahnya istiqomah boleh difahami sebagai melakukan perkara baik secara berterusan dan ikhlas kerana Allah hanya untuk mencapai keredhaan Allah SWT.

Cara untuk istiqomah :
1⃣ Mendekatkan diri kepada Allah dan merasakan pengawasan-Nya
Apabila berhijrah, kerapkan diri untuk mendekati Allah. Lazimi diri dengan beribadat.
Konteks ibadat tidak termaktub kepada solat dan puasa serta menutup aurat dengan sempurna sahaja.
Setiap kali ke kelas, niat kerana Allah. Setiap kali memandang keindahan alam, ucap subhanAllah tanda ingat keindahan ini dengan kuasaNya.
Maka dengan cara ini kita melatih diri untuk mengingati Allah dalam setiap tindakan kita.
Apabila futur (putus asa) saat berhijrah maka ingat Allah sentiasa memerhati lalu berdoa untuk dikuatkan hati.
“Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang ada dalam hatimu; Maka takutlah kepada-Nya, dan ketahuilah bahawa Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (AlBaqarah:235)

2⃣ Bergaul bersama orang soleh dan beristiqamah :
Menyedari kekurangan diri yang mudah goyah, kita seharusnya mencari bantuan. Maka bantuan terbaik daripada manusia ialah sokongan.
Untuk mendapatkan sokongan yang sewajarnya bersahabatlah dengan orang yang mampu beristiqomah.
Kenapa? Kerana dia sudah berjaya membuktikan dia mampu maka teladanilah dia.

“Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya.” (Hadis riwayat Abu Daud)

3⃣ Berdoa kepada Allah SWT supaya sentiasa dikurniakan istiqamah hingga akhir hayat :
Sekerap mana pun kita berusaha untuk berubah dan istiqomah ingatlah pada pemberi hidayah. Allah SWT.
Maka berdoa kepada Pencipta yang berkuasa mutlak drngan penuh rasa keinsafan dan rendah diri. Moga makbul.
Ummu Salamah RA mengatakan, bahawasanya ada satu doa yang sering dibaca serta diamalkan oleh Rasulullah SAW yang berbunyi:
“Yaa muqallibal qulub tsabbit qalbi ‘ala diinik”
“Wahai Zat yang membolak-balikkan hati, teguhkanlah hatiku di atas agama-Mu.”
(Hadis Riwayat Tirmidzi, Ahmad dan Hakim serta disahkan sahih oleh Az Zahabi di dalam kitab Shahihul Jami’)

Kesimpulan :
Istiqamah itu sangat penting sahabat, ramai juga yang tersungkur bertarbiyah lama, akhirnya menjadi futur.
Dah tidak lagi didalam suasana beragama, dah tidak lagi rindukan ilmu, dah tidak rindu lagi mengisi jiwa. Sebab tu pentingnya mencari suasana.
Berusaha untuk terus berada di dalam suasana ilmu agama,Adapun yg sudah ada suasana tanpa mencari, tetapi mensia2kan suasana yg ada.
Berubah itu memang payah, tetapi Istiqamah itu lagi payah. Tapi pernahkan kita dengar mujahadah itu pahit, kerana syurga itu manis.

Wallahu a'lam bissowab-