Warning ! You have stepped onto Pinkcess's Zone Follow me and Leave your footsteps on this page │FollowDashboard
Allahuakbar Alhamdulillah Subhanallah Astaghfirullah

Kisah cemerlang di akhirat dan di dunia

Assalamualaikum wbt.
Sumber: Whatsapp group
Tarikh: 17 Nov 2016 (12:01am)

Kisah ini sangat baik buat pelajar lelaki mahupun perempuan,yang sangat takutkan kegagalan dalam pelajaran.

"Nurul Atiqah"
"Siti Aisyah"
Satu-persatu nama dipanggil. Sekali imbas ainul melihat markah yang tertera pada kertas rakannya.
41/50. "Subhanallah, bijak!"
49/50. "Hebat!"

Tangan Ainul semakin menggigil. Berpeluh. Takut lain
macam. Mana tidaknya, usrah bersama adik-adik
terpaksa dia tangguhkan kerana ingin membuat
persediaan.

Meeting dengan ahli persatuan terpaksa dia 'skip' untuk belajar 'killer subject' ni.

"Nur Ainul"
Kakinya berat hendak melangkah ke hadapan.

Terus
melihat markah pada kertasnya.
27/50.

"Aku dah agak". hatinya berkata-kata.

Air mata seperti ingin jatuh dari takungan. Cepat-cepat
Ainul kesat sebelum rakannya nampak.

Ini bukan kali pertama Ainul dapat markah sebegitu.
Dah berkali-kali. Cuma kali ini dia rasa sedih yang teramat sangat.

"Dan syaitan akan sentiasa menakut-nakutkan kamu
dan membayangkan kegagalan yang sangat mengecutkan perut kamu.

Sehingga kamu lebih yakin pada usahamu berbanding rahmat Allah dan pertolongan dari Allah. Sehingga kamu tidak yakin ketentuan yang Allah telah
berikan dan tetapkan pada kamu.

Sehingga kamu merasai dunia kelam dan hancur hanya
kerana kamu gagal menjawab
pada sebuah kertas peperiksaan.

Sehingga kamu tidak menyedari, kamu takut akan sesuatu perkara yang telah Allah telah tetapkan buat kamu, dan seharusnya tidak perlu kamu takuti."

Kata-kata ini terngiang-ngiang dalam fikirannya.

"Ya Allah, mudahnya air mata ku jatuh hanya kerana markah peperiksaan ku tak sebagus orang lain."
"Pernahkah sebelum ini aku menangis jika aku mengabaikanmu?"

"Pernahkah sebelum ini air mata ku jatuh kerana amalanku yang sedikit?"

"Pernahkah sebelum ini aku menangis mengenangkan
dosa-dosa lepas?"

"Mudahnya air mataku tumpah kerana dunia. Allahurabbi"

"Ya Allah, jika cemerlangnya aku dalam pelajaran menjadi asbab aku jauh dariMu, jangan sesekali kau berikan kecemerlangan itu."

Jika aku diberi satu pilihan, sama ada ingin cemerlang
di dunia atau di syurga? Sudah tentu aku ingin cemerlang di syurga.

Kerana kehidupan di dunia ini, ia tidaklah panjang, menjadikan diri hanya ibarat pengembara yang sedang menyeberangi jalan sahaja..

Di akhirat jualah kehidupan yang abadi..

MYEXPI : Aku guru taska sementara

Assalamualaikum pelawat-pelawat jurnal online Izzati Nadia sekalian :) Semoga kalian dalam keadaan yang sihat dan diredhai Allah. Bismillah...

Sebut pasal budak-budak, Izzati mmg suka budak-budak. And boleh go ngan kerenah and perangai diorang.

Cerita dia mcmni, Izzati mmg nak cari kerja sebab nak kumpul pengalaman sementara tengah cuti sepanjang tiga bulan ni. One day tu, trylah tanya details kerja kat ummi (pengurus Taska Sinar Permata Ummi). Tiba-tiba dua tiga hari after tht, Ummi tu whatsapp lah Izzati semula. Dia suruh ganti untuk dua hari. Izzati pun setuju lah. Sbb nak raih pengalaman tak semestinya perlu tempoh yang lama right?

Details kerja :
- Sehari RM30
-7.00am until 5.30pm
-Rehat
(10.00am-11.30am dan 1.00pm-2.30pm)
dalam kata lain, time budak-budakni tidurlaa
-Bhg satu :
ala-ala bbysitter
-Bhg dua :
ala-ala cikgu tabika tapi jaga budak 3-5 tahun

31 Oktober 2016 hari Selasa

0700 :
Kakak pergi tempat kerja dengan ayahhh :) Hehe! Seronoknya ayah hantar. Ayah suruh naik motor tp kakak mengada nak jugak dihantar dan dijemput.


Penat nak buat timeline satu-satu. So, random jelah eh for sharing the experience :)

Firstday, Ummi tny nak part baby beam ke kids? Bcs of Izzati dah pernah handle part kids dulu time jadi volunteer teacher kat Blok Kerinchi. So, Izzati pilih nak jaga baby.

Kerja dia ala-ala babysitter la. Izzati kena jaga tiga baby (range old, 3 bulan - dua tahun).
Nama baby tu, Jasmeen, Ammar, and Dira. For the next day, Izzati kena jaga Nasuha, Icha, and Aqilah. Rindu lah pulak kat diorang. Hmm, nampak macam senang right? Tp, tak semudah abc actually. Nak-nak time dia "melabur" euwww, hehe! Time dia taknak tidur. Menangis melalak. Kalau org yg taktahan tu mau mati budak tu kena tampaq. Ayokkk!

Tugas kitorang:
1. Mandikan seorang bby (tiga kali sehari)
-Baju yang dah pakai lipat molek
-Time dia taknak mandi tu sabaq jelah dengar dia menangislah
-Kena pujuk

2. Suapkan mknn
-Satu pinggan share untuk 2-3 baby.
-Diorang duduk lepas bgun dri tidur and makan disuap.

 Ni Nasuha dah tidur, yeyy cikgu boleh dhuha and rehat jap

3. Tidurkan
-Bukan dalam buai okay
-Ats toto je.
-So cara dia tepuk sambil nyanyi ke...sampai dia tidoq lena...Fuh dah boleh jadi ibu ni.

4. Buat susu
-Nampak senang right? Senang sbb satu botol. Tp ni banyak kot botol.
-Dia ikut turn antara cikgu(pekerja)
-First, basuh sabun. Then, lastly bilas guna hot water.
-Isi susu tepung dalam botol dan bancuh mcmbiasa :)

5. Basuh kencing/berak
-Buang pampers, cuci euwwww >.< Yekk, busuk! Heheh...

 Ni budak-budak 2 tahun- 4tahun. Tengah tunggu parent jemput bawak balik :)

6. Dll tugas. Tu yg main dia lah. Yang lain tu, mcm didik, ajar, main ngan diorang, pujuk time diorang melalak menangis sekuat hati, dukung, kemas beg diorang.

Korang nampak je Izzati mcmni. Ummi puji kot. Semua bby suka kat cikgu baru, tapi malangnya cikgu ni just ganti jelah sayang-sayang <3 Hehe. "Tak nangis eh Jasmeen harini kena jaga ngan cikgu tu." "Amboi Nasuha senyum je harini, cikgu baru jage." Hehe, alhamdulillah...

Before last, sis nak payung gambaq-gambar sikitlah (acah-acah gambar kenangan laa).

 Nasuha baru bagun drpd tidur. Cikgu pujuk dia menangis, how cute she is

 Mae Hao (sebut mcmtu), dia nak selfie jgk. Haha Nasuha marah.

 Euww, Mae Hao buat gapo tu? 
Dia ni manja and berani sikit bkn ngan cikgu ni je. Tapi ngn semua.

Komen je or just tinggal jejak kat silent chatting zone di sebelah kiri of my online jurnal pun boleh. Awak-awak boleh follow ig hash.anne or  nak window shopping pun okay. Sis Anne takbuat private pun boutique online dia. Inshaa Allah berbaloi shopping ngan Hash Anne. Doakan Hash Anne :) With love, Izzati Nadia <3 Assalamualaikum wbt. Jumpa di next entry okay? 

MYEXPI : Program Semai Bakti di SMK Seri Rompin

Assalamualaikum wbt, let me share my precious and valuable experience being the facilitator of program Semai Bakti at my previous beloved secondary school; SMK Seri Rompin. 

Untuk pengetahuan pelawat jurnal online saya yang tercinta, this program was held along two days and a night. Let me share the experience during the program. 


Before that, detail program :

Anjuran kelab fPersada UTeM, Melaka. 
Pengarah program, Razali Razak (my senior of SMK Seri Rompin)
Tarikh : 26 Oktober 2016 - 27 Oktober 2016 (Rabu-Khamis)
About : Being facilitator of a group (Latihan dalam kumpulan; LDK)

Aik? Izzati UTeM ke? Ahaha, tu persoalan yang diajukan kepada Izzati bila join program ni, either juniors or seniors or teachers. Nope, I am still UIA's student. Inshaa Allah akan masuk belajar semula (DEGREE) pada bulan February 2017. Sekarang, tengah cuti habis asasi (foundation). Asasi dalam bidang Islamic kat CFS IIUM. Doakan yang terbaik yaaa zair/zairah yang dihormati :)

But how can you joined the program by other university? Okayy, alkisahnya begini. One of my close friend; Nur Faizah binti Kamal asked me to join the program. Dia request kan untuk aku join program ni aka jadi fasi laa untuk pelajar PT3 2016 SMKSR. Nak tahu dia request kat siapa? Mestilah pengarah program; Razali a.k.a Abang Jali (budak Seri panggillah) >.< Bukan Izzati okay? Oleh sebab the prog. manager is the alumni of Serian; and I also like him, permohonan and request diterima. 

Faizah pun baru tahu ada prog. ni kat Seri. Last minit. Bukan ada niat nak rahsia-rahsia pun. Kalau tahu awal, boleh bawak geng. Haha! Pening laa cikgu nnt kalau bwk geng. Tapi, apakan daya. Allah lebih mengetahui apa yang terbaik right?

Sbb lain? Hmm, sbb aku ngan Faizah memang berhajat nak ke Seri Rompin jumpa cikgu-cikgu dan sekolah yang dirindui. Cewahhh! Sangat! Haha. Other reason, of course, Izzati nak collect tajarib (kumpul pengalaman) #tajarib4lyfe heheh! 

Last reason but not least, motif Izzati cuti tiga bulan lebih ni is I want to make my holiday more productive throughout my valuable experience. Cewahhh! Bercita-cita tinggi nampak :P Inshaa Allah, may Allah eases us for everything in our life. Aamiin.

Hari pertama iaitu 26 Oktober 2016 bersamaan hari Rabu


 Ni gambar time tunggu students of UTeM dari Melaka datang. 

Izzati ngan Faizah naik bus dari rumah memasing. Kalau dari Rompin ke Serian; RM1.80 tambang bus. First sampai, hantar barang-barang menginap ke surau An-nur Seri Rompin. Then, gi dewan makan untuk bagitahu tambahan dua tetamu yang akan menjamu selera sajian masakan diorang sepanjang dua hari satu malam di asrama Serian (Dewan Makan; DM). Pastu, pergi ke sekolah jumpa cikgu Suhaila untuk lapor diri (pandai-pandai lah hidup, sape soh join last minute heheh). Next, it is time for jejak kasih bersama cikgu-cikgu Seri Rompin. Allah rindu nak buat perangai and belajar ngan cikgu-cikgu. Opsss! Biasalah, kenangan right? Hehe!

Dalam pukul 12.30pm before Dzhur, other participants of the prog. have arrived. Diorang naik apa? Of cos naik bus UTeM. Prog start lepas Dzhur.

Akak-akak and abang-abang fasi disambut dengan penuh hormat oleh cikgu-cikgu yang terlibat dan para pelajar PT3. Huishhh, line up diorang acah-acah PM datang. Sangat disambut hormat. Great warga Serians!

 Selfi depan Dewan Serbaguna Serians :) Ni before letak barang kat bilik. 

1400-1600 hours :

1. Ta'aruf ourselves. Fasi-fasi memperkenalkan diri masing-masing. Briefing... Abg Jali bg taklimat. Para pelajar form three and facilitators kene berdiri dalam bulatan.


2. First game: Cari pasangan setiap sorang satu pasangan. Jali bagi arahan. Contoh, tangan kanan ke bahu kiri. So, kita akan ikut arahan melalui pasangan kita.


Yang ni; arahan pipi bertemu pipi. Haha! Comel jaa :)

3. Okayy, its time untuk membahagikan pelajar-pelajar ke dlm group. 

-Abg Jali used the brilliant tricky way. Cagha dia; beratur ikut bestfriends, sambil menghadap ke hadapan. Then, pusing ke kiri. So, automatically, semua bestfriends terpisah. As result, terbentuklah tujuh kumpulan. 

-Setiap ketua kumpulan dikehendaki memilih dua orang fasi. Wowww, baikkan kami bagi korang pilih fasi yang korang nak :)) Heheh! And Izzati dipilih oleh kumpulan 3 (Tilapia group).

-Setiap group pilih ketua and pen. ketua.

-Kena ada trendmark masing-masing.

-Reka cheers untuk group masing-masing and present it to the whole participants. 

Duduk dalam group bersama fasi terpilih. Cewahh!

Setiap group akan diberi lima biskut sebagai amanah. Hilang dendaa naa!

4. Abg Syuk telah memberi nama kumpulan bg setiap kumpulan.

-Ayam penyet.
-Parang kontot
-Kuih Bako
-Talapia (group aku)
-Seroja dll.

Dengan nama yang diberi, setiap ahli kumpulan kena present kat depan. Lukis atas kertas mahjong. They had to interpret their group name by using freedom ways. Cth: Tilapia. Cakaplaa yang Tilapia ni kelebihan untuk kita ke dll. I suggested to my brother and sisters in my group to present by storyline.

Ni time group aku present. (Students jelah) Fasi dok peghati je kat belakang. 

5. Before bersurai, kitorang ade main game. Tapi takingat heheh! Game ala-ala alat musik guna anggota badan. Paha jadi drum :))

Para pelajar dan fasi bersurai untuk solat Asar dan minum petang...

6. Waktu riadhahhhh. 

1700-1745 hours : Dua game je yang sempat. 



Satu, seimbangkan air bersama-sama ahli group. 
Bawak botol berisi air dari start point hingga ke finish point. 
Syarat dia ialah bawak bersama-sama ahli group dan jangan pegang botol tu. 
Ahli group harus kerjasama biar botol tu seimbang dan air tak tumpah. 
Group yang paling banyak isipadu air adalah pemenang. 
Dua group yang paling sikit volume of water kena dendaaaaa :) 
Nyanyi lagu sekolah kuat-kuat.

Game kedua, goreng pisang. Nyanyi and bom kat group lain. 
Nyanyi sampai kalah empat group daripada enam group. Dua daripada mereka je yang tinggal mean dua group ni dah sampai ke part final; diorang kena nyanyi laju-laju lagu sampai berbelit lidah. Yang berbelit tu kalah. Yang sebaliknya, jadi the WINNER! Yeayyy congrats the winner group.

Bersurai untuk bersiap ke dewan makan (makan malam) dan surau (solat maghrib Isya').

7. 1930-2100 hours : Refreshment rohani time.

-As simple as ABC; Abang Jali buat forum kat surau. Dia tanya, Ustaz jawab.

8. 2100-2230 hours : Solve the problem by using pictures and colors.


Okay, ni selfi sebelum start LDK sesi malam kat surau

Situasi : Seorang perempuan tersadai di tengah padang pasir keseorangan. Dia dahaga dan ingin mengangkut air yg terletak agak jauh dari kedudukannya itu. Apakah masalah yang dihadapi oleh gadis itu? 

 Ni gambar time malam tu kat dalam surau Serian ( nice kan? )

Setiap group kena selesaikan situasi ni. Before that, kena identify dlu masalah yang gadis itu dihadapi. 


Some of the problems that was brainstormed by the certain group were: 

-Jauh
-Berat
-Panas
-Takde kenderaan
-Kuantiti air yang sedikit dll

Setiap ahli group, pilih satu masalah yg telah dinyatakan (jgn sama ngn grup lain). 

Tilapia group decided to choose the volume of water is limited (kuantiti air yang sedikit) 

And lepas tu, present kat depan dengan syarat kena present dengan lukisan bukan tulisan. 

Ni Wan tengah present and Mizan tukang pegang kertas mahjong (Tilapia group)

Lepastu its time to disperse. Then, and having a supper meal. Malam tu supper makan roti canai. 

Lepas makan, kena meeting untuk fikir and bincang checkpoint explorace for the next day of our program kat Dewan Seri Puteri. Sambil-sambil meeting, Izzati makan ubat sebab rasa nak demam and selesema :) Meeting habis pukul 0000 hours. 

Hari kedua (last day) : 27 Oktober 2016 bersamaan hari Khamis.

Pagi tu sarapan before pukul 0730 hours. 

1. 0730 hours : Refreshment pagi 

While Abang Jali was conducting the refreshment, para fasi untuk setiap checkpoint had to be prepared kat tempat checkpoint masing-masing. Semua sekali Izzati tak ingat ada berapa total checkpoint. 

2. 0830 -1000 hours : Grouping explorace. 

Izzati and Faizah jaga checkpoint solve the four point shape becoming the 10 point shape. Haaa! Ape tu kak Izzati? It means Four point shape is rectangle and 10 point shape is star. Solve and change the shape by using the rope given. Selesaikan dalam masa 4 minit yaa adik-adik. Kalau tak nnt biskut kena rampas. 

For your knowledge, dua groups telah berjaya dirampas biskut mereka. Aikk? Cakap satu group jaa yang berjaya selesaikan. Yes, its right. But, still ada chance untuk selamatkan biskut drpd dirampas. Kalau Izzati and Faizah nampak and perasan diorang mcm syg je biskut, buat muka sedih kee, kitorang bagi chance (pilihan nak denda ke nak dirampas biskut). 

Antara dendanya ialah : 
-Lompat bintang 10 kali dengan serentak. Sorang takserentak dan tak sama, biskut akan dirampass. Wuishhh, sbbkan adik-adik ni syg biskut, serentak terus lompat bintang. Bagus adik-adik!  
-Nyanyi lagu sekolah (Ni request drpd Abang Hisyam sbb dia suka dengar lagu sekolah kitorang) Cewahh! Tengoklah sekolah siapa right? Heheh!

Nampak senang checkpoint ni tapi satu group jaa yang berjaya. 

Group Tilapia bersama abg Daus and kak Izzati. Cehh! Heheh...

Ni trial lahh drpd fasi yang jaga checkpoint ni. Kot-kot mmg takkan boleh buat ke bintang guna tali ke. So, kitorang cuba dlu before diorang selesaikan how to form the shape (star).


Ni checkpoint terbalikkan mat dengan syarat jangan kena garisan mat (tikar).

Majlis perasmian penutup, penyampaian cenderahati dan hadiah.

Anugerah group paling rare (Tilapi) heheh!

Sesi bergambar warga UTeM bersama warga Serians yang terlibat. 

-Bersurai dan tammat - 

Other moments during making experience #tajarib4lyfe



Apply public speaking untuk gigihkan diri siapkan teks emcee Faizah kita.



Ngan Feeznur (tengah) and Faizah (kanan) kat depan Serambi Kasih

Ngan Aishah Samad (kiri) and Faizah (tengah) kat depan bilik ape tahh :)

Assalamualaikum wbt, see you soon, my dear visitors muhtaromun (terhormat). 
Tinggalkan komen anda :) Dipersilakan dan dialu-alukan :)