Warning ! You have stepped onto Pinkcess's Zone Follow me and Leave your footsteps on this page │FollowDashboard
Allahuakbar Alhamdulillah Subhanallah Astaghfirullah

Tips for choral speaking

Assalamualaikum. Sebaba minggu dpn ade competition  for public speaking, nak share tips and ilmu sikit pasal Choral speaking.

Sekarang ni bukan saja dalam english, bahasa Melayu pun dah femes dah sekarang ni. Atau dalam bahasa melayu dipanggil bicara berirama, betul ke? ke aku salah? Erm, kalau bahasa Arab pulah dipanggil Kalam Jama'e. Choral speaking ni bukan je untuk pertandingan nak buat persembahan pun best jugak.  Kalau nak persembahkan choral speaking ni mesti kena buat best-best kan. Ni tips sikit macam mana nak bagi best !

1. Suara.

Suara mesti kena lantang dan jelas, bagi orang faham apa yang nak disampaikan. Kalau text choral speaking tu dah cun gila, kalau suara tak jelas, orang tak faham apa yang nak disampaikan dan menyampah nak tengok. Cakap kena sepatah, sepatah, kalau cakap macam native speaker, baik tak yah buat choral speaking kalau macam tu.

2. Intonasi.

Intonasi suara kena la pelbagai. Kalau sama saja pun tak best jugak. Cuba selitkan ada part yang kena cakap lajuuuuuuuuu, dan ada part yang peeeeeer laa haaan. Sesetengah persembahan yang aku tengok, dari awal sampai habis, semua sama je intonasinya. Contoh, waktu aku sekolah rendah dulu, ada part tongue twiste,

Betty butter bought some butter
but the butter that Betty bought was bitter
so, Betty bought another butter
to make the butter better

patutnya tongue twister kena la cakap laju, tapi kami buat intonasi robot.

3. Drama.

Choral speaking ni, macam kita berceritalah kan. Kita kalau nak sampaikan sesuatu cerita, kena berlakon sikit. Macam orang berlakon, mesti kena nampak real. Contohnya, waktu marah, mesti suara yang kuat, muka yang bengis, kening berkerut. Waktu menangis, cuba buat macam baby nangis, macam kelakar lah skit. Atau, buat lah, ada orang yang tersilap cakap ke, gaduh ke.

4.  Keseragaman.

Yang ini paling penting. Choral speaking kalau tak seragam. Memang tak best lah. Tambah-tambah part tunduk. Huh waktu tu orang boleh nampak. Aku macam tak suka sangat kalau persembahan tu buat style tunduk ombak. Pastu tak jadi. Huh. Rasanya, lebih baik tunduk je semua sekali ngan conducter tu sekali. Baru cun. Tu bagi aku lah.

5. Gaya.

Gaya pun kena ada, cuba buat gaya yang peliks sket. Contohnya, minum air. Orang barisan depan tuang cawan kat orang barisan belakang, dan orang barisan belakang buka mulut. Nampak macam orang besar nak minum air. Tak de lah sorang, sorang letak tangan dekat mulut. Yang tu dah biasa dah buat kan.

Tu lah serba sikit tips, aku rasanya semua orang dah tau kot. Aku bagi yang basic je. Bagi aku, kalau skrip tak menarik pun, tapi ada stail dan gaya penyampaian yang awesome mesti orang tertarik nak tengok. Dan kenalah masukkan lagu, atau suara-suara yang kelakar. Baru cun.

Senarai doa di dunia dan akhirat

Assalamualaikum, berikut adalah beberapa doa yang anda boleh masukkan dalam senarai anda, Insya Allah:

1. Ya Allah kurniakanlah padaku Kejayaan terbesar – selamat dari api neraka dan masukkanlah aku ke Syurga Firdaus.

2. Ya Allah masukkanlah aku dan keluargaku dalam golongan yang beriman…  yang menerima kitab amal di tangan kanan kami.

3. Ya Allah, kurniakanlah padaku kematian yang diberkati. Izinkan aku mengucapkan syahadah sebelum aku menghembuskan nafas terakhir. Kurniakanlah padaku syafaat Rasulullah (SAW).

4. Ya Allah masukkanlah aku dalam kalangan Rasulullah (SAW), keluarganya dan para sahabat di Syurga Firdaus.

5. Ya Allah selamatkanlah rakan-rakan bukan Islamku dari neraka. Kurniakan mereka hidayah Islam.

6. Ya Allah, satukan aku dalam Syurga Firdaus dengan orang-orang yang aku sayangi semata-mata keranaMu.

7. Ya Rabb, sempurnakan agamaku dan ibadatku. Selamatkan aku daripada kejahatan dan izinkan aku menyempurnakan sebahagian daripada agamaku.

8. Ya Allah terimalah amalan baikku dan tingkatkan pahala dan rahmat untukku. Padamkan dosa-dosaku dan ampunkan aku sepenuhnya. Limpahi rahmatMu untukku dan selamatkanlah aku dari kehinaan pada hari hitungan amal.

9. Ya Allah, apabila aku mati, biarlah jiwaku dan rekod amalanku menjadi amalan tertinggi.

10. Ya Allah kurniakan aku, ibu bapaku, keluarga dan anak-anakku bimbingan, ketabahan dan peningkatan iman.

11. Ya Allah, masukkan aku dalam golongan  yang Engkau lindungi, mendapat pengampunanMu dan mendapat naungan pada hari ketika tidak ada naungan selain dari ArashMu.

12. Oh Tuhanku, tingkatkan keyakinan dan tawakkalku padaMu. Janganlah ada keraguan dalam kepercayaanku dalam keesaanMu, kehebatanMu dan kekuasaanMu.

13. Ya Allah tingkatkanlah kecintaanku untukMu dan NabiMu (SAW).

14. Ya Allah ampunilah aku dan tingkatkanlah kurniaan Rahmat dan RezekiMu

15. Ya Allah berilah aku lebih banyak peluang untuk berbuat baik dan mendapat keredhaanmu.

16. Ya Allah ya Rabb, sucikan niatku hanya untukMu semata dan lindungi aku dari menunjuk-nunjuk atau kebanggaan palsu. Selamatkan aku dari sifat angkuh, sombong, menunjuk-nunjuk dan mengungkit-ungkit nikmat.

17. Oh Penciptaku dan Tuhanku, jangan biarkan aku sendirian. Berkati aku dengan pasangan yang sesuai dan anak-anak yang akan menjadi penyejuk mataku.

18. Oh Tuhanku, jadikanlah aku dari orang-orang yang sabar dan patuh kepadaMu dan kepada ibu bapaku.

19. Selamatkanlah aku dari Fitnah Dajjal.

20. Selamatkanlah aku dari azab kubur dan azab api neraka.

21. Ya Allah, tingkatkanlah usahaku dalam kerja-kerja Sadaqatul Jariah.

22. Ya Allah, berkati hidupku dengan kesihatan yang baik, agar aku dapat bersujud padaMu dengan mudah sehingga akhir hayatku.

23. Ya Allah, lindungi aku dan seluruh umat Islam dalam menentang penindas-penindas yang zalim. Selamatkan kami dari fitnah dan permudahkanlah bagi kami mengharungi zaman yang sukar ini.

24. Tuhanku, berkati hidupku dengan yang terbaik di dunia ini, yang terbaik di akhirat nanti dan selamatkanlah aku dari api neraka. Sesungguhnya aku memang memerlukan kurniaan dariMu Ya Allah.

25. Ya Allah tingkatkanlah kesyukuranku semata-mata kepadaMu.

26. Ya Rabb, selamatkan aku dari kemunafikan.

27. Ya Allah, izinkan aku dan isteriku menjadi antara jemaah menunaikan Haji sebelum kami dijemput olehMu.

28. Ya Allah lindungi kami dari syaitan, jin dan arak. Lindungi kami dari perbuatan jahat dan niat mereka.

29. Ya Allah ampuni dan berilah rahmat kepada ibu bapa kami, kerana mereka menjaga kami ketika kami masih kecil.

30. Ya Allah, aku berdoa dan memohon daripadaMu untuk mengurniakan bimbingan kepada pemuda dan umat Islam. Selamatkan kami semua dari kufur, putus asa, salah laku dan syirik.

31. Ya Allah berikan aku kekuatan untuk melawan kemalasan dan tidur, semoga aku dapat bangun untuk tahajjud dan solat subuh setiap hari.

Selamat beribadat!

كيفيات لاستخدام اللغة العربية بطريقة صحيحة

Assalamualaikum, this beneficial sharing is from my research skill's lecturer, Ustazah Rizka Rivensky.

[SEBAIK SAHAJA : Once]

-ما إن + حتى

ما إن دخلتُ غرفتي حتى سمعت أسدا يلعلع .
Sebaik sahaja memasuki bilik, aku terdengar suara ngauman sang singa .

-ما لبث أن + حتى

ما لبث أن عدى عتبة الدار حتى رأى أمامه هُريرا جميلا .
Sebaik sahaja dia melepasi pintu rumah, dia ternampak seekor anak kucing yg comel di hadapannya .

-ما عَتَمّ أن + حتى

ما عتمّ أن فتح الباب حتى ضربه على حين غفلة رجل فقد رشد
Sebaik sahaja dia membuka pintu, tiba-tiba seorang gila(hilang waras)memukulnya .

------------------------------------------

[BARU SAHAJA : Just, recently]

-لِلتَّوِّ

دعونا للتو أستاذنا إلى الطعام سويا
Kami baru sahaja ajak ustaz makan bersama kami .

------------------------------------------

[SAHAJA, SEKADAR,HANYA: Just, Only, Merely, Solely]

-فقط

لا تعُد تبكِ يا أنتَ فقط لأجل امرأة!
Jangan kamu menangis lagi dek kerana hanya seorang perempuan!

-مُجرَّد

لا حاجة للقلق يا صديقي..إنه مجرد البداية . كن واثقا دائما أن يوم نجاحك قادم.
Usah bimbang wahai sahabatku. Ini hanya sebuah permulaan. Yakinlah selalu bahawa hari kemenanganmu akan datang jua kelak .

-فحسب

دوما نعتقد أن مصاصي الدماء يمكنهم الظهور بالظلام فحسب.
Sering kali kita percaya bahawa drakula hanya muncul pada waktu malam .

-وحيد/وحيدة

حكمة باللغة الإنجليزية تقول :

الطريقة الوحيدة للقيام بعمل عظيم أن تحب ما تعمل
The ONLY way to do great work is to  love what you do .

Nice lessons for all muslims

Assalamualaikum, this is the sharing by : Mohammed Faris,
Founder & Chief Productivity.

I hope you're well and had a chance to watch the webinar yesterday on the lessons of Barakah from Hajj (only 5 hours left before the free recording is removed and will be part of ProductiveMuslimAcademy in-sha-Allah)
 

I wanted to share with you today, the most productive routine you could follow on the Day of Arafah, making the most of the day: Spiritually & Socially inshaAllah (I’m assuming tomorrow - Sunday - is not a working day for you). I’ve embedded the links to all the resources you need below as well to help you implement this routine.
 

Here we go. Bismillah:
 

BEFORE FAJR

Wake up at least 1-hour before fajr, pray at least 2 rak'ah tahajjud and/or Witr prayer asking Allah SWT to bless you with the energy, focus, and time to make the most of this blessed day.

Don't check your phone when you first wake up! Disconnect just for this 1-day (at least in the early hours).

Have your suhoor meal: eat healthy lean proteins and food with low GI that would give you sustained energy throughout the day. Drink lots of water (avoid tea/coffee as these might dehydrate you).

Shower so you'll feel fresh for Fajr and make Istighfar until the Athan of Fajr and get ready to go to the masjid.

FAJR TILL SUNRSIE

Pray the 2 rak'aah Sunnah of Fajr in your home, before heading to the masjid.

Mention the dua when leaving the house and the dua for heading to the masjid.

Whilst driving/walking to the Masjid start the dua of the Day of Arafah.

Arrive early in the masjid - pray the 2 rak'aah tahiyyatul masjid.

Make dua between the Athan and Iqama asking Allah sincerely to help you make the most of this day.

Pray the Fajr in Jamaa'a in the masjid.

Do the remembrance after Salaah and stay in your place of prayer till sunrise remembering Allah using the morning Athkar and reciting Quran.

Pray 2 rak'aahs after sunrise to get the reward for Hajj and Umrah. If you can stay longer in the masjid - do stay longer, for the angels keep praying for you as long as you're in the musalla and didn't lose your wudhu.

THROUGHOUT THE DAY

Head home, don’t forget the dua for entering the home.

Start your early morning routine, taking care of your family needs if needed, and keep reciting the dua of the day of Arafat abundantly.

Recite a long Surah at home (ideally Surat Al-Baqarah to remove Shaytaan from your home) and encourage your children to spend the day in remembrance, Quran recitation, and dua.

Pray extra rak'aahs of Duha prayer if you want throughout the mid-morning (from after sunrise till Dhuhur).

Donate to a charitable cause.

Tune your TVs/Computers towards the Live Coverage of Makkah and let the whole family feel that a great event is happening in the Ummah today (You can tune to LIVE HAJJ Coverage here: http://makkahlive.net/hajj2016.aspx) Talk about the stories of Hajj, the meaning of Hajj, and really reflect on it together.

Call family members and extended relatives. Ask for their duas and forgiveness.

Visit the sick in your family/community and ask about their health and make dua for them.

As you watch all the pilgrims on the LIVE streaming; remember the day of Judgement and how Allah SWT will question us on that day, try your best to be emotionally moved by the scenes of Hajj and let those emotions be a driver to make more sincere duas to Allah SWT for forgiveness & repentance.

Don’t forget to make dua for your brothers and sisters worldwide in the Ummah who are going through tough times.

Pray Dhuhur and Asr in Jama'ah, don't forget the sunnah prayers before and after Dhuhur, as well as the four rak'aah nafl before Asr. Go early to the masjid so you can make dua between athan and Iqama. If you can stay between prayers reciting Quran and making dua - that's even better.

AFTERNOON TILL EVENING

Spend the last part of the day - feverishly making dua, making the most of these last few minutes, making dua with all that you have, either alone or as a family.

If you have time, contribute to a family/community Iftar and make the intention of getting the reward of feeding a fasting person.

Pray Maghreb in Jama'aa and after Maghreb - reflect on this day, on what you felt and thought, write down a journal entry for yourself to remember and reflect upon. Make a firm resolve to change at least one habit from your life towards the better inshaAllah.

That's all from me - I hope this was beneficial.

I pray that you have a blessed and spiritually productive day of Arafat and a blessed and happy Eid.

Please don't forget ProductiveMuslim.com and the team from your sincere duas.

JazakumAllah khair,

Tausiyyah untukmu wahai mahasiswa

Assalamualaikum wbt,

TAUSIYAH MUFTI UNTUK MAHASISWA bersama SS Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri

1. Masa belajar, Belajar sungguh-sungguh. Masa yang paling seronok adalah masa belajar. Walaupun masa itu kita tak ada duit. Cuma silapnya kita, masa belajar kita tak belajar. Akhirnya,kita tak mampu untuk menyelesailan masalah ummah, maka kita rugi.

2. Bertuah kerana kita belajar dalam negeri. Kelebihannya baik, banyak. Antaranya dekat dengan keluarga, kewangan pun lebih mudah dsb. Tanpa dinafikan luar negara ada kelebihan yang lain.

3. Kena cabar diri kita. Kita anggap orang belajar dalam negara ini pelajar kelas kedua. Kita anggap orang belajar luar negara hebat. Hakikatnya ramai tokoh² hebat di dunia ini belajar di dalam negeri. Antaranya Maulana Abu Hassan Ali an-Nadwi. Beliau belajar di India. Namun bahasa Arabnya lebih arab dari orang Arab. Sheikh Al Allamah Muhammad Al Amin Al Shanqiti, hanya belajar di Shanqit, Mauritania. Hafazannya luar biasa hebat. Dikagumi oleh ulama'2 Arab. Ketiga, Hamka. Luar biasa hebatnya. Mengarang tafsir Al-Azhar yang luar biasa. Maknanya tidak semestinya belajar di Al-Azhar baru jadi hebat. Sejarah ulama' terdahulu juga bukan dari kalangan orang Arab. Semua ni nak cerita bahawa kita duduk di sini, kita kena cuba untuk jadi hebat.

4. Bila kita berada dalam gelanggang ilmu, perkara yg paling bahaya ialah rendah semangat. Kita tak sangkut cita-cita kita tinggi. Bila kita sangkut rendah, kita dapat separuh daripada itu. Sheikh Dr. Qaradhawi menceritakan di dalam kitabnya, ketika beliau kecil guru sekolahnya pernah meminta beliau menulis karangan tentang cita-cita. Beliau menulis, cita-citaku adalah ingin menjadi Sheikhul Azhar. Terkejut gurunya. Namun ternyata hari ini beliau tidak pernah menjadi sheikhul Azhar. Namun anak-anak muridnya pula menggelar beliau dengan gelaran sheikhul ummah.

Kita perlu mencabar diri kita. Jangan merasa rendah diri dengan orang yang belajar di luar negara. Kita juga hendaklah bercita-cita tinggi. Jangan rendah semangat. Biar kita jadi pandai walaupun kita belajar di dalam negara lebih pandai dari orang yang belajar di luar negara. Bagaimana mahu jadi pandai?

1. Kita kena kuat membaca. Berjalan, kena ada buku. Jangan kita berjalan tanpa buku. Sarjana-sarjana hebat di dunia sangat kuat membaca. Mereka mengkhususkan sebahagian besar masa seharian mereka untuk membaca.

2. Minat yang sangat tinggi untuk belajar, bertalaqqi. Jangan kita jadi orang yang memandai-mandai, syok sendiri, faham sendiri, Google.

3. Kita kena banyakkan diskusi, bermuzakarah. Orang-orang hebat zaman dulu, mereka sentiasa bermuzakarah. Duduk dalam majlis muzakarah ini sangat penting.

4. Dalam belajar, kadang-kadang kita lupa satu benda yang penting, iaitu adab. Jarang kita belajar tentang adab. Imam-imam terdahulu mengarang banyak kitab tentang adab menuntut ilmu. Adab ni penting. Adab ni banyak. Adab dengan buku, adab dengan Quran, adab dengan guru, adab dengan kawan, dengan orang tua. Keberkatan guru yang senang dengan kelakuan muridnya menjadi doa yang menjadikan kehidupan diselubungi ketenangan. Binalah adab, tinggikanlah adab, jagalah adab.

From : Auditorium Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya Bangsar Kuala Lumpur

Bila kita ingat mati

Assalammualaikum. This is share from mysterious person for me😕

Bila ingat mati.
Taubat tak henti-henti.
Takut disoalnya nanti.
Amal ibadah aku jagai.

Bila ingat mati.
Air wuduk ku basahi.
Bersuci sentiasa diri ini.
Mudahan dosa diampuni.

Bila ingat mati.
Bersedia aku hari-hari
Melangkah setapak aku berhenti.
Takut jalan dimurkai.

Bila ingat mati.
Harta yang ada tiada erti.
Tinggallah aku menyendiri.
Munajat musyahadah ingat Ilahi.

Bila ingat mati
Dunia sudah cemburui.
Tiada lekat kasih lagi.
Semua fana tiada erti.

Bila ingat mati.
Akhlak budi aku hiasi.
Takut tersangkut pada duniawi.
Bersenda seloka aku jauhi.

Bila ingat mati.
Tujuh anggota diangkat pergi.
Tiada lagi empunya diri.
Hanya isbat ingat Ilahi.

Bila ingat mati.
Apa lagi nak ku cari.
Berjalan bertahun tiada henti.
Ingatkan Allah aku lebihi.

Bila ingat mati.
Rakan taulan aku jauhi.
Hidup aku menyendiri.
Takut lalai sesaat nanti.

Bila ingat mati.
Makanan jasad ku kurangi.
Santapan roh ku tambahi.
Agar penuh setiap inci.

Bila ingat mati.
Tidur malam ku kurangi.
Jaga malam aku hiasi.
Sentiasa munajat pada Illahi.

Bila ingat mati.
Siang malam ku tangisi.
Kenapa mereka tak fahami.
Hidup ini pasti akan mati.

Bila ingat mati.
Aku senang duk menyendiri.
Muhasabah tilik kebenaran hakiki.
Supaya aku diredhai.

Bila ingat mati.
Bergetar jiwa ingatkan janji.
Amanah janji harus ku tepati.
Kembali suci sesuci-suci.

Bila ingat mati.
Ingatkan Allah tiada henti.
Dosa yang lalu aku taubati.
Mudahan kasih Allah aku diredhai.

Bila ingat mati.
Carilah jalan mendekati.
Cara untuk mengingati.
Guru yang sentiasa memberkati.

Bila ingat mati.
Ingin ku nasihati
Ingatlah Allah jangan berhenti.
Semoga kita semua diberkati dan diredhai.

Bila ingat mati.
Selalu aku mengingati diri.
Kerana yang dihati ianya bersembunyi.
Menyepikan diri menunggu kembali.

Bila ingat mati.
Rahsia diri bersemadi dihati.
Antara manikam dan serkam ku simpan sendiri.
Akhirnya kelak bertemu AKU pasti.