Warning ! You have stepped onto Pinkcess's Zone Follow me and Leave your footsteps on this page │FollowDashboard
Allahuakbar Alhamdulillah Subhanallah Astaghfirullah

Kenangan di Serians' world

Buat pelan, sisi bagi subjek Mathematics. Rindu semua kenangan. Bekas pensel tuhh :( Calculator tu. 

This is our class yang menjadi sejarah and kenangan dlm hidup kami. Tempat i'lmu ditimba bersama. Gelak tawa, kena marah, tempat tidur semuanya lah ! Ghinduuuuuuuu ya amat :)

Ni meja aku. Pink and hijau tu maa feberet. Gambar yang ada tu mcm semangatlaa kononnya.

Sudut PPDA kelas lima sains satu dua ribu empat belas.



Perpustakaan mini aka ruang santai kami kat belakang kelas

Sudut info bagi setiap subjek yang dipelajari

Sudut hari lahir


Back view of our class

Bilik Maryah 2014

Sariri

Kenangan pakai uniform rumah sukan Serians

Mariah's room



She is my carera, my friend, my classmate, my roommate. I am glad to be friend with her. She is really caring girl especially when I am sick. And her name is Farah Hazwani binti Mohd. Zaini ! Bittaufiq wannajah fi hayatuki ya sodiqoti.


Ni Feeznur. Kawan sebilik Izzati jugak.

Wefie with Pengetua Serian 2014

I miss Carera much ! Be friend with them are my best memory ever. Fatimah az Zahra in mind.

Beza shahid dunia dan akhirat

Dalam Islam,ada beberapa jenis Syahid, iaitu syahid dunia dan syahid akhirat.

Syahid kecil termasuklah:

-mati semasa melahirkan anak (tak kiralah walau anak luar nikah sekalipun,selagi dia beragama islam dia mati bersalin tetap mendapat rahmat dan kasih syg Allah,kerana dia Maha mengetahui manakala siapalah kita untuk judge org)
-mati sakit (didalam perut)
-mati kerana penyakit tumor
-mati lemas
-mati tertimpa bangunan
-mati semasa bekerja/mencari nafkah
-mati kerana penyakit Taun
-Mati dibunuh dengan kejam
-mati pada hari atau malam jumaat

Syahid seperti diatas(syahid dunia) perlulah dikendalikan mandiannya dan disolatkan jenazahnya.
Mereka dikatakan bakal mendapat rahmat tuhan dimana terlepasnya azab kubur.Dan syahid mereka boleh dipertimbangkan Allah supaya menjadi syahid akhirat juga. Ini lah yang dikatakan atas kehendak Allah. Dia lebih mengenali hamba-hambanya. Jadi kalau ada yg kata kalau dia jahat ,xpernah solat,kejam and etc2. selagi dia beragama Islam (memegang 6 rukun iman) dia adalah golongan yang amat bertuah kerana mendapat rahmatnya.

Golongan Syahid Akhirat adalah golongan yang tidak akan melalui timbangan atau titian siratul mustakim,dimana mereka terus direct masuk syurga. mayat mereka juga tidak perlu dimandikan kerana sudah dimandikan oileh para malaikat.

-mati berperang kerana agama
-mati berperang mempertahankan negara
-mati berperang kerana mempertahankan maruahnya( cthnya perempuan yg dirogol)
-mati dibunuh kerana menyelamatkan hartanya (cthnya mati kene ragut sampai mati atau kerana rompakan)
-mati semasa melakukan ibadah...tgh bersolat tetiba kene tembak..haa

adapun begitu halnya...janganla ada yg salah faham..Syahid ini hanya terjadi pada org Islam sahaja..non muslim tak akan Syahid..dlm Islam,hanya manusia yang beragama islam sahaja yg masuk syurga (no offence to non muslim readers,this is fact by quran for muslim).

Sebaik2 bapa saudara Nabi Muhammad (Abu Thalib) ,dia masuk neraka kerana sehingga keakhirnya dia tidak memeluk Islam,bagaimanapun seksaannya adalah seringan ringan seksaan dimana otaknya panas mendidih sehingga menggelegak,dan api neraka tidak menyambarnya kerana nabi muhammad melumurkan air liur baginda yang haram dijilat api neraka ke seluruh tubuh Abu Thalib...Wallahualam (nie dlm hadith)

Dan untuk mendapat Syahid seperti yang tertulis di atas,seorang muslim itu mestilah tidak murtad,tidak syirik.
Huhu..now sensasi berceramah agama pulak ye. Memandangkan sensasi nie agak berilmu dlm bab2 ini,marilah kita berkongsi ilmu nie bersama.

Murtad
-ada 3 cara seseorang itu boleh murtad,samada sedar atau tidak sedar..sebab itulah kita harus sentiasa beristifar(memohon keampunan Allah,dan mengucap)

Pertama melalui perbuatan-pemakaian simbol..cthnya pakai salib (ini dgn automatiknya murtad!)
so bila memilih baju jersey bola atau apa2 baju,make sure lambang salib takde...if ada cuba buangkan logo tue..kalau yang sengaja pakai lagilah teruk..mmg sengaja nak memurtadkan diri..dlm Islam hukum bg org yang murtad adalah dibunuh.lagi perbuatan,menyembah berhala,membuat lambang salib mcm org kristian buat,atau berkahwin dgn org bukan islam yg tidak memeluk islam.

Kedua melalui hati iaitu dalam hati nie mmg tak percaya dgn agama,hati mula percaya pada perkara2 yang memurtadkan cthnya percaya jesus tue anak tuhan,wpun dlm hati tue dah murtad,so segeralah beristifar dan mengucap byk2..atau tak percaya dgn rukun Iman..(rukun iman,percaya kepada Allah,Malaikat,Kitab,Rasul,Hari kiamat,Qada dan Qadar)...siapa yg mempersoalkan ttg ajal seseorang tu dah dikira mempersoalkan Qadak dan Qadar tuhan...tue dah bahaya tue..sama jugak dgn jodoh..

Ketiga melalui lisan -bercakap perkara2 seperti,aku bukan islam..atau aku percaya jesus itu anak tuhan,atau menyanyi lirik2 lagu yg memurtadkan..haa nyanyi lagi black metal ke apa ke..nyanyi lagu church ke..atau sembahyang hindu ke..ttanpa disedari sebab asyik masyuk ikut lirik,anda dah ter-murtad dah..bg yg tak tahu tue wallahualam la..mungkin Allah lebih mengetahui...bg yang tahu cepat2 la beristifar dan mengucap..

Lagi kes syirik....
Tahukah korang apa maksud syirik?
syirik bermaksud menyekutukan Allah (menduakan atau mentigakan dan sebagainya)
mcm mana syirik nie boleh berlaku...kita dikatakan menduakan Allah apabila meminta pertolongan dari benda lain selain Allah..cthnye menggunakan khidmat bomoh yang menggunakan jin atau setan utk meminta pertolongan..nie dah syirik...syirik nie adalah dosa yang tidak terampunkan melainkan taubat nasuha..
Syirik nie pakai tangkal=syirik,pakai susuk= syirik,mintak tlg setan dan jin =syirik,
kiranya kalau sakit ke apa ke..mintaklah doa dan percaya dgn kuasa tuhan..jgn la mensyirikkan diri sendiri..tak baek tue...

Surat berantai adalah syirik !


Sensasi benci dan tak faham kenapa org masih percayakan surat berantai..?
surat tue ckp,la kalau x forward kat 20 org nescaya anda ditimpa musibah??
siapa dia untuk menentukan rezeki dan musibah,dia bukan tuhan..mempercayai kuasa lain selain kuasa Allah dan Qada dan Qadar tuhan..nie tahyul.kepercayaan karut/tahyul boleh membawa kepada syirik..kenapa nak percaya dgn benda nie..yang hanya ada kuasa keatas kita adalah Allah semata2..bukan surat berantai yg bodoh tu.

Walapupun kandungannya baik,dan bagus untuk diforward,tp sekiranya dlm tue ada tulis benda mcm tue dah kira berdosa jugak...memnyesatkan org je..bg yang cetek ilmunya percaya dgn benda2 mcm nie kan dan tak pasal2 je terpesong.

 P/s:kita sesama manusia tidak layak untuk menentukan samada seseorang itu ahli syurga atau neraka kerana hanya Allah sahaja yang mengetahui isi hati hambanya..dan hanya DIA yang berhak memilih siapa yang disukainya .

Sedikit keratan untuk dikongsikan tp nie tak lengkap sangat pun.


Solat sunnat Istikharoh

Assalamualaikum wbt. Selamat pagi semua ! Now, I want to share about the way of istikharoh's prayer. Because of my friend, Muhaimin asked me last night about this. Credit to Miss Ayu's blog.



Umat Islam disuruh mengerjakan solat sunat Istikharah bagi menyelesaikan jalan buntu atau untuk membuat suatu pilihan atau keputusan dalam segala urusan kehidupan. Terdapat beberapa hadis Rasulullah SAW yang menggalakkan solat Istikharah. Di antaranya;
Rasulullah SAW bersabda: 
“Di antara kebahagiaan anak Adam ialah Solat Istikharah (minta pilih) daripada Allah Taala dalam segala urusannya dan di antaranya kecelakaan anak Adam ialah meninggalkan solat Istikharah daripada Allah pada segala urusannya."
"Apabila seseorang kamu berkehendak melakukan sesuatu, hendaklah dia rukuk dengan dua rukuk (sembahyang dua rakaat) selain daripada sembahyang fardhu."

la boleh dikerjakan dua rakaat atau sehingga dua belas rakaat (enam salam). Waktunya siang atau malam. Sebaik-baiknya dikerjakan pada waktu sebelum tidur malam. Insya-Allah Tuhan akan menggerakkan hati anda dan memberi petunjuk untuk membuat sesuatu keputusan atau penentuan yang betul.

Terdapat dua cara untuk melakukan Solat Istikharah Ini:

a.   2 rakaat, 1 salam
b.   12 rakaat, 6 salam


Cara Melaksanakannya:

1. Apabila hendak memulakan sembahyang, hendaklah meluruskan hati dengan menyerahkan segala urusan sepenuhnya kepada Allah S.W.T. Rehatkan akal fikiran daripada menimbang-nimbang sama ada pekerjaan ituelok dibuat ataupun tidak.

2. Setelah bersiap dengan wuduk, berdiri tegak serta menghadap kiblat, mulakanlah sembahyang dengan mengangkat takbiratul ihram dengan Lafaz dan Niat:

Ertinya: "Sahaja aku sembahyang sunat Istikharah dua rakaat kerana Allah taala."


3. Bacaan surah selepas Al-fatihah ialah:

Rakaat Pertama: Surah Al-Kaafiruun
Rakaat Kedua: Surah Al-Ikhlas

4. Dalam sujuk terakhir (sujud kedua pada rakaat yang kedua), bacalah tasbih berikut sebanyak 40 kali:

Ertinya: "Maha Suci Engkau, tiada pengetahuan bagi kami melainkan apa yang Engkau berikan pengetahuan kepada kami. Sesungguhnya engkau Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana."


5.  Sebelum bangkit dari sujud, mohonlah kepada Allah SWT. dipertunjukkan jalan yang betul dalam membuat keputusan dan pilihan.
6.  Selesai memberi salam, bacalah selawat untuk dihadiahkan kepada Rasulullah S.A.W, para sahabat Baginda, para wali Allah dan seluruh umat Islam.

7.  Membaca doa solat sunat Istikharah:

Ulangilah doa ini sebanyak 3 kali. Dalam berdoa sebaik-baiknya sebutkan permintaan yang ingin diberikan petunjuk oleh Allah SWT. misalnya: “Ya Allah! Jika Dikau mengetahui urusan ini..….. (sebutkan perkaranya).” 


Serahkanlah sepenuh keyakinan kepada Allah SWT. sambil bermohon kepada-Nya agar diberikan petunjuk, sama ada didatangkan melalui mimpi, gerak hati atau dengan dipermudahkan urusan yang mana baik. Tidurlah dalam keadaan berwuduk dan berpakaian bersih.
Lakukan solat Istikharah 3 atau 7 hari berturut-turut, mengikut kepentingannya. Insya-Allah akan diberi kecenderungan atau digerakkan hati untuk membuat sesuatu keputusan atau pilihan yang betul.



It's about neighbour

Assalamualaikum. I shared this from blog Ciptaan Mulia. Sebab jiran jiran Izzati semua pemurah, comel, baik hati, peramah and banyak lagi. They are my family also ! Love my neighbour. Ni just article je. Nak baca boleh, taknak baca pun tak kesah. Bukan apaaa, dia mcm fact. Tp even bosan, baca jelah, i'lmu walau seayat ttp menjadi keutamaan untuk mempelajarinya.





DEFINISI

Dari segi bahasa atau etimologi, jiran berasal daripada bahasa Arab yang membawa pengertian orang yang tinggal bersebelahan atau tetangga.[1]

Dari segi istilah jiran adalah orang-orang yang tinggal bersebelahan dengan rumah, bersebelahan kampung, daerah malahan lebih besar daripada itu iaitu jiran yang bersebelahan dengan negara. Jiran juga bererti ahli-ahli 40 buah rumah setiap penjuru yang mengelilingi rumah individu. Hal ini sebagaimana hadith riwayat Abu Daud, telah bersabda Rasulullah s.a.w iaitu :

Maksudnya : “Empat puluh buah rumah tetap sebagai jiran tetangga”.[2]

Berdasarkan kepada hadith Rasulullah s.a.w menunjukkan bahawa walaupun jarak daripada rumah seseorang diselangi 40 buah rumah, ia juga dikira sebagai jiran tetangga. Menurut Ali Ibn Talhah daripada Ibnu Abbas, jiran membawa pengertian hubungan kekeluargaan atau pertalian darah. Jiran juga boleh dikatakan sebagai apabila penempatan itu dihuni oleh manusia yang lain yang juga tinggal berhampiran dengan rumah yang dihuni oleh kita.

PEMBAHAGIAN JIRAN 

Islam membahagikan jiran kepada beberapa bahagian iaitu jiran beragama Islam yang mempunyai pertalian darah, jiran beragama Islam yang tidak mempunyai pertalian darah dan jiran bukan Islam. Dalam erti kata lain jiran jauh dan dekat. Hal ini sebagaimana firman Allah s.w.t dalam surah an-Nisaa’ ayat 36 iaitu :

Maksud-Nya : Sembahlah Allah dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatupun. dan berbuat baiklah kepada dua orang ibu-bapa, karib-kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin, tetangga yang dekat dan tetangga yang jauh[3] dan teman sejawat, ibnu sabil[4] dan hamba sahayamu. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong dan membangga-banggakan diri.

HAK JIRAN YANG PERLU DIPELIHARA

Hak jiran perlu bagi setiap individu untuk pelihara kerana hal ini adalah selari dengan tuntutan agama. Tidak menyakiti jiran dan seringkali memelihara keamanan dengan jiran. Hal ini sebagaimana dalam sabda Rasulullah s.a.w iaitu :

Maksudnya : “Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat maka janganlah dia menyakiti jirannya.”[5]

Menghormati jiran dan pengamalan mereka selagimana tidak membawa mudharat. Sekalipun jiran tersebut bukanlah beragama Islam maka menghormati dan tidak menganggu kehidupan dan pengamalan mereka misalnya ibadah mereka dalam agama mereka seperti yang dilakukan oleh orang-orang Cina dengan meletakkan tokong di luar rumah maka hendaklah dihormati selagimana tidak membawa bahaya dan mudharat.

Umat Islam yang bertimbang rasa dan menyedari serta memahami hukum-hukum agama, adalah merupakan manusia yang paling baik hubungannya terhadap jiran-jirannya. Mereka akan sentiasa mencurahkan segala bakti demi kebaikan jiran mereka yang merupakan manusia yang paling mereka kasihi. Islam banyak menyeru umatnya agar sentiasa menjaga dan memelihara hubungan dengan jiran. Menyedari betapa tingginya kedudukan jiran di dalam Islam dan peranannya dalam kehidupan kemanusiaan.

Antara hak jiran yang lain yang perlu dipelihara adalah sentiasa memberi layanan baik dan kasih sayang serta akhlak yang baik dalam muamalah dengan mereka. Islam mementingkan hubungan mesra dan layanan baik kepada jiran dan ini terlihat daripada banyak panduan daripada hadith baginda antaranya ialah daripada riwayat Abu Dzar yang menyebut telah bersabda Rasulullah s.a.w iaitu :

Maksudnya : Wahai Abu Dzar sekiranya engkau memasak maraq (sejenis makanan berkuah seperti sup) maka banyakkanlah kuahnya dan berikan kepada jiran engkau.

Berdasarkan dalil-dalil daripada al-Qur’an dan hadith, jelas menunjukkan bahawa Islam seringkali menganjurkan dan menyeru umatnya supaya sentiasa menjaga hubungan dengan jiran tetangga dan memelihara hak-hak jiran disamping menghormati jiran-jiran bukan Islam selagimana tidak merosakkan akidah dan akhlak.

Checklist of Friday for muslims



✔ Memperbanyakkan selawat ke atas Junjungan Mulia Rasulullah S.A.W.
Sabda Rasulullah S.A.W: “Sesungguhnya sebaik-baik hari ialah hari Jumaat, maka perbanyakkanlah selawat ke atas ku pada hari tersebut. Sesungguhnya selawat kalian akan diperlihatkan kepadaku.” - Hadith Riwayat Abu Dawud.

✔ Membaca Surah Al-Kahfi.
Sabda Rasulullah S.A.W: “Barangsiapa yang membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat akan diberikan cahaya baginya di antara dua Jumaat.” - Hadith Riwayat An-Nasa’ie, Al-Baihaqi dan Al-Hakim.

✔ Mandi sunat hari jumaat bagi mereka yang akan menunaikan solat jumaat.
Sabda Rasulullah S.A.W: “Disunnahkan mandi pada hari Jumaat.” - Hadith Riwayat Bukhari.

✔ Memperbanyakkan berdoa sepanjang hari jumaat.
Sabda Rasulullah S.A.W: “Pada hari (Jumaat) itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba (mu'min) apabila meminta (berdoa) kepada Allah sesuatu kebaikan melainkan Allah memakbulkan doanya atau ia meminta Allah melindunginya daripada sesuatu kejahatan melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan.” - Hadith Riwayat At-Tirmidzi.

✔ Memperbanyakkan membaca Al-Quran.

✔ Memperbanyakkan sedeqah.

✔ Memperbanyakkan amalan sunat.

✔ Memotong kuku kaki dan tangan.

✔ Memperbanyakkan zikrullah.
سبحان الله والحمد لله ولا إله إلا لله والله أكبر..

✔ Memakai pakaian sunnah.

✔ Memakai wangi-wangian.
Sabda Rasulullah S.A.W: “Sesiapapun yang mandi pada hari Jumaat membersihkan diri semampunya, memakai minyak rambut & memakai wangi-wangian yang ia dapati dari rumahnya, kemudian dia pergi ketempat solat Jumaat tanpa menerobos antara dua orang yang duduk di masjid, lalu dia melaksanakan solat seperti yang diwajibkan kepadanya, dan dia diam ketika khatib berkhutbah, nescaya diampuni dosanya antara Jumaat itu dengan Jumaat sebelumnya.” - Hadith Riwayat Bukhari~

✔ Hadir awal ke masjid.
Daripada Abu Hurairah R.A, bahawa Rasulullah S.A.W bersabda: “Barangsiapa yang mandi pada hari Jumaat serupa mandi junub, kemudian berpagi-pagi ia pergi ke tempat Jumaat, pahalanya sama seperti berkorban seekor unta gemuk, dan yang pergi pada jam kedua, pahalanya sama seperti berkorban seekor sapi, dan yang pergi jam ketiga, pahalanya sama seperti berkorban seekor domba, dan yang pergi jam keempat, pahalanya sama seperti berkorban seekor ayam, dan yang pergi pada jam kelima, pahalanya sama seperti berkorban sebiji telur, maka apabila datang imam, datanglah pula Malaikat-malaikat untuk mendengarkan khutbah.” - Hadith Riwayat Muslim~

This is me, Izzati Nadia anak Encik Sharifudin



Assalamualaikum wbt. Nak muhasabah diri. Tulis biodata. Haha. Yang nak kenal tu, takyah susahkan diri. Just jalan je ke pinkcess zone ni. Serba sedikit la pasal Izzati. Yang tak suka tu, boleh tekan je button X and go out from here !


Nama: Izzati Nadia binti Sharifudin
Umur: 18 Tahun (2015)
Tarikh Lahir: 30 Julai 1997 \ 24 Rabi'ul awal
Tempat Lahir: Hospital Besar Mentakab, Pahang
Nama ibu: Siti Ramilah binti Lela
Nama bapa: Sharifudin bin Mohd. Amin 
Asal: Bera, Pahang
Darah: Melayu berkacukan (Bugis, Kampar, Indon, Mongol) faktor keturunan je.
Tadika: Pasti ISLAM, Bera dan Tabika Kemas, Rompin
Sekolah Rendah: SK Kampung Kolam, Rompin Pahang
Sekolah Menengah: SMK Seri Rompin, Rompin Pahang
Tinggi: 1.54 m
Berat: 41000 g
Makanan Kegemaran: Laksa penang and tomyam
Minuman Kegemaran: Teh ais
Warna kegemaran : Pink and green apple
Hobi: Membaca dan melayari internet
Kegemaran: Fotografi, Melancong, Surprise, Baby, dan Chesse cake, Books, Islamic life, doraemon
Ciri-ciri Fizikal: Bertudung, banyak tahi lalat di muka, kurus, putih sikit, pendek maybe, garang, manja, tegas, mengada, tak suka nangis depan orang, suka gelak, suka shopping, tak selalu bermake up, tak selalu bergaya, suka makan, suka tidur, suka masak tapi kadang malas, kidal, ramai secret admirer kot, cepat marah, senang lupakan kesilapan orang, rajin tapi tak suka di depan orang, cuai, mudah nervous, lemah english, sombong dengan strangers.
Ciri-ciri Rohani: Ingin mengejar cinta Illahi, insyaAllah.



105 Ciri Pemimpin


Sesungguhnya, setiap manusia adalah pemimpin iaitu pemimpin kepada dirinya sendiri. Pemimpin yg dipilih oleh orang ramai adalah pemimpin yang dilantik Allah. Maka, jadilah pemimpin yg adil dan menjalankan kepimpinan berlandaskan Al Quran dan As Sunnah. Jahil pemimpin maka jahil lah rakyat. Oleh itu, sebagai pemimpin kita wajar mempelajari i'lmu agar tidak memimpin dengan cara yang jahil iaitu tanpa i'lmu pengetahuan.    
 

Because I would like to share list about the characterization of leader. Creadit to blog Dunia Bonda. Semoga bermanfaat untuk semua.

1. Baik hati (Paling penting) 
2. Jujur
3. Cekap
4. Bertanggungjawab
5. Dedikasi
6. Berdisiplin
7. Penyabar
8. Berdiplomasi
9. Berwibawa
10.Menepati masa
11.Berpengetahuan tinggi atau bijaksana
12.Berani
13.Berketrampilan
14.Boleh mengendali mesyuarat
15.Berkebolehan memimpin
16.Bersahaja atau tidak gelojoh
17.Befikiran terbuka
18.Boleh menerima pandangan atau idea orang lain
19.Tidak sombong atau tidak egois
20.Dedikasi
21.Ada keyakinan diri
22.Bersuara lantang kena pada tempat dan masanya
23.Tegas
24.Mempunyai daya fikir yang tinggi (Cemerlang mental dan fizikal)
25.Mampu mengemukakan idea yang bernas / utk organisasi
26 Ikhlas
27.Mengenali potensi diri
28.Mendahului orang lain
29.Mampu membantu organisasi dan rakan
30.Boleh mempertingkatkan diri
31.Boleh menerima motivasi atau nasihat orang lain
32.Penyelidik profesional yg mampu merungkai sesuatu masalah
33.Ada unsur-unsur kecindan
34.Bersemangat
35.Berikhtizam
36.Memahami arahan
37.Melaksanakan tugas yang diarahkan dengan baik
38.Peramah
39.Pemaaf (BUKAN SEMUA PEMIMPIN ADA SIKAP INI (KUKU BESI)
40.Cintakan kebersihan , keselamatan dan keceriaan
41.Bersimpati
42.Mengenang jasa
43.Pemurah
44.Tidak suka menganiaya orang lain (SANGAT PENTING )
45.Berwawasan
46.Berbakat / berpotensi
47.Berwaspada
48.Penyayang
49.Keupayaan mengurus yang tinggi
50.Berkemampuan menyelesaikan masalah dgn baik 
51.Mampu mempertingkatkan prestasi organisasi
52.Berpandangan luas dan berpengalaman luas  -  ( broad minded and not narrow minded)
53.Mudah diajak berbincang
54.Berani bersuara dan tidak statik   (Mr. Yes man)
55.Mempunyai daya ukur yang telus 
56.Toleransi
57.Murah senyuman
58.Mampu berubah
59.Sentiasa mengamalkan budaya mengucapkan terima kasih
60.Menghormati orang lain 
61.Menurut perintah atasan
62.Menjauhi rasuah
63.Menghormati undang-undang
64.Tahan rahsia
65.Tidak prejudis atau pesimistik ( ORGANISASI AKAN KECUNDANG DAN TIDAK MAJU))
66.Menumpukan sepenuh perhatian terhadap kerjaya
67.Tidak mudah mengaku tewas
68.Arahan yang diberikan adalah muktamad
69. Mampu memberi penerangan dengan baik
70.Tidak sentimen 
71.Bersikap pro dan kontra kena pada masanya
72.Mampu bersaing
73.Tenang
74.Inovatif
75.Rasional / (positive thinking /open minded)
76.Tidak memburuk-burukkan kelemahan kakitangan bawahannya
77.Sasar kejayaaan atau kemenangan
78.Sentiasa bersyukur
79.Bertindak secara matang
80.Tidak tamak dan takbur
81.Mampu menyuntik semangat orang lain (motivator / fasilitator  YANG BAGUS)
82.Pentingkan kejayaan diri dll
83.Disukai orang bawahan
84.Idea yang tidak stereotaip
85.Berkualiti
86.Mesra dengan semua / masyarakat / rakan/org bawahan
87.Tiada kesumat atau menaruh / menanam dendam di hati
88.Tidak hipokrit
89.Adil 
90.Dihormati 
91.Ketua di pejabat..rakan di luar pejabat
91.Bertindak secara positif - Membuang yg negatif
92.Penyayang kpd pekerja2 bawahan
93.Menjaga kebajikan anggota2 bawahannya
94.Keupayaan mempertimbang idea org lain jika idea itu bernas 
95.Berkompromi dan mudah dibawa berbincang  / tidak sombong 
96.Tidak makan bodek
97.Tidak sarkastik
98.Tidak bias kpd pekerja yg suaminya mempunyai status
99.Tidak membatasi pergaulan berdasarkan status individu
100.Keupayaan menilai kualiti dan kuantiti
101.Bijak mengatur strategik
102.Bijak menganalisa kekuatan dan kelemahan organisasi
103.Bijak mengatasi dan mengatur stategi utk kekuatan organisasi
104.Bijak merancang pelbagai program untk kekuatan organisasi
105.FLEKSIBEL

Pesanan buat si cantik

Setiap orang adalah unik. Setiap orang ada kelebihan dan kekekurangannya yang tertentu. Tidak ada manusia yang sempurna kecuali Rasululluh s.a.w kerana baginda telah ditentukan maksum.
Selebihnya tidak terkecualai daripada sifat lemah, buruk, hina, dan bermacam-macam perkara lagi. Anda tidak perlu berasa susah hati lantaran gemuk, tidak menarik, terlalu rendah malah cacat.
 

Biar bagaimana keadaan anda, anda tetap unik dan tanpa anda alam ini tidak sempurna. Memang Allah menjadikan manusia pelbagai rupa dan gaya. Disitulah berkuasanya Allah. 
Dia berhak dan mampu berbuat apa saja mengikut kehendak-Nya.  

Kita memang tidak ada pilihan untuk mempersoal itu ini, mempertikai itu ini. Anda mungkin berasa rendah hati melihat kekurangan-kekurangan yang ada pada diri anda.  

Nah, anggap ia satu kelebihan. Jika anda sangka anda buruk, ia satu kelebihan yang tiada pada orang cantik. Anda sangka kecantikan sentiasa membawa untung? Tidak, tidak selalunya begitu.

 


Kadang-kadang kecantikan memusnahkan. Setelah anda dikenali sebagai cantik, ketakutan anda terhadap keburukan lebih besar daripada jika anda semulajadinya buruk. Orang cantik fobia menjadi buruk.

Setiap kedutan di wajah akan dirawat dan setiap kedutan begitu menyusahkan dirinya. Saat menjadi buruk pasti tiba, bagaimanakah perasan si cantik meghadapi hari tua mereka? Bukankah rasa susah yang tiada kesudahan?

Kadang-kadang seekor semut diberikan sayap oleh Allah supaya dia boleh terbang dan menerjah api.
 


Samalah halnya, kadang-kadang seseorang manusia itu diberikan kecantikan supaya dengan kecantikan itu dia boleh berbuat sebanyak-banyak mungkar untuk diberikan balasan setimpal di Akhirat.

Tontonlah filem atau drama-drama di TV. Kisah hidup orang cantik selalunya penuh duri. Jika anda buruk setidak-tidaknya anda bebas rasa riak dan takbur.

Penghuni neraka kebanyakkannya wanita sebagaimana disabdakan Rasullah s.a.w wanita itu tentu yang cantik tapi gagal memahami untuk apa kecantikan itu diberikan Allah kepadanya.


Dan wanita itu tidak terkecuali juga yang buruk sebab dia berterus-terusan saja mempertikaikan kerja Tuhan.
 

Siapakah wanita penghuni syurga itu, barangkali yang cantik dan dia sentiasa faham kecantikan itu ukuran manusia . Cantik pada pandanagn Allah adalah ketaatannya terhadap semua perintah dan laragan Allah.
Barangkali juga yang buruk tapi dia faham Allah tidak memandang rupa paras tapi apa yang ada di dalam hatinya. Wahai orang cantik, orang buruk, orang rendah, orang cacat, semuanya itu hanyalah ukuran manusia dan ukuran manuisa selalunya sasar.
Hargai diri anda sebab kewujudan anda mambuktikan kekuasaan Allah!
From artikel dari Blog Sinar World.

69 Faktor Kemurkaan Allah SWT

 

Assalamualaikum wbt. I shared this entry from blog Cinta Pada Yang Satu. Hopefully bermanfaat and dibaca lalu dihayati dengan mempraktikkannya dalam kehidupan seharian sebagai seorang muslim sejati. 

1. Syirik kepada Allah:
Dosa yang paling besar. Firman Allah SWT: "Sekiranya kamu menyekutukan Allah  maka segala amalan kebaikanmu akan terhapus." (Surah al-An'am:88)


2. Membunuh:

Membunuh orang dengan sengaja, masuk neraka dan kekal di dalamnya.


3. Sihir orang:  

Sihir adalah kerja yang disukai oleh syaitan.


4. Meninggalkan dan meremehkan solat, 

termasuk melewat- lewatkannya.


5. Tidak mengeluarkan zakat: 

Hadis riwayat Ibn Hibban: Tiga golongan yang mula-mula masuk neraka ialah, pemimpin yang me- nyalahgunakan kuasanya, orang yang mempunyai banyak harta tetapi tidak mengeluarkan zakat dan fakir yang riak dan sombong.


6. Berbuka puasa di bulan Ramadan tanpa keuzuran. 

7. Tidak menunaikan haji, di samping ada kemampuan. 

8. Tidak berbuat baik kepada kedua-dua ibu bapa.



9. Memutuskan hubungan dengan keluarga dan saudara-mara:


Tidak akan masuk syurga orang yang memutuskan persaudaraan. Hadis riwayat Bukhari dan Muslim


10. Berzina: 

Allah melarang berzina dan melarang melakukan perkara-perkara yang menghampirkan diri dengan zina.
11. Liwat: 

Allah musnahkan kaum Nabi Lut atas dosa liwat kaumnya.


12. Riba:

Orang yang memakan riba, dibangkitkan di Padang Mahsyar dengan wajah anjing dan babi balasan di atas tipu daya dan kejahatannya.


13. Memakan dan menzalimi harta anak yatim: 

Orang yang makan harta anak yatim secara zalim, mereka sebenarnya sedang memakan api ke dalam perutnya.


14. Menipu dan berdusta:

Hadis Rasulullah - Sesiapa yang mendustakanku, maka dia telah membina sebuah rumah di dalam neraka.


15. Lari dari medan perang.


16. Pemimpin yang menzalimi dan mengkhianati rakyat:

Hadis Riwayat Tabrani - Pemimpin yang mengkhianati rakyatnya, tempatnya adalah neraka.


17. Takbur, riak, berbangga diri:

Hadis Riwayat Muslim- Tidak akan masuk syurga bagi orang yang dalam hatinya ada walaupun sebesar zarah sifat takbur, riak dan berbangga diri.


18. Bersaksi palsu.


19. Minum arak:

Hadis Nabi menyebut, ada tida golongan yang diharamkan masuk syurga, iaitu peminum arak, derhaka pada ibu bapa dan orang yang membiarkan keburukan berlaku pada keluarganya (dayus).


20. Berjudi:

Semua bentuk perjudian. Firman Allah SWT: "Wahai orang-orang yang beriman, sesungguhnya arak, judi, anak panah menilik nasib adalah merupakan amalan dan perbuatan syaitan, maka jauhilah semoga kamu bcroleh kemenangan. (Surah al-Maidah:90)


21. Membuat tuduhan terhadap orang baik yang tidak bersalah: 

Allah melaknat orang yang membuat tuduhan terhadap orang baik.


22. Melampaui batas dalam mengambil harta rampasan perang:

Hadis Riwayat Muslim, telah dilaporkan oleh Abu Hurairah bahawa Rasulullah lelah berdiri di antara kami dan menyebut tentang orang yang melampaui batas dalam mengambil harta rampasan perang, lalu berkata: Mereka itu akan datang pada hari kiamat yang mana tengkuknya dibebani dengan unta.

23. Mencuri: Firman Allah SWT - 

"Dan pencuri-pencuri lelaki dan perempuan, hendaklah dipotong tangannya sebagai balasan daripada Allah." (Surah al-Maidah:38) Hadis Riwayat Ahmad: (Tidak dipotong tangan bagi pencuri yang mencuri kurang daripada V* dinar (dalam lingkungan RM3).

24. Menyekat laluan perjalanan pada jalan Allah: 

Orang yang mengangkat senjata ke atas kaum muslimin, maka dia dianggap memerangi Allah dan Rasul-Nya. Firman Allah: "Sesungguhnya balasan terhadap orang yang memerangi Allah dan Rasul-Nya dan membuat kerosakan di muka bumi, mereka itu hendaklah dibunuh atau dipotong tangan dan kakinya atau dibuang dari negeri."

25. Sumpah dusta: 

 (dalam bahasa arab di panggil Yamin al-Ghamus) Sumpah dusta ini ialah seseorang yang bersumpah melakukan sesuatu perkara masa yang telah lepas, masa sekarang dan pada masa akan datang. Orang yang bersumpah itu sengaja bersumpah berdusta, contohnya: "Demi Allah aku telah berpuasa 10 hari pada bulan Syawal tahun lepas." Orang yang bersumpah tersebut sebenarnya dia tidak berpuasa dan dia sengaja bersumpah dusta. Hadis Riwayat Bukhari : (Dosa besar ialah syirik, derhaka kepada kedua ibu bapa, bunuh diri dan bersumpah dusta) Hadis Riwayat Malik: (Allah menegah kamu dari bersumpah di atas nama nenek moyang kamu, sekiranya kamu bersumpah, maka bersumpahlah kerana Allah dan jangan berdusta ataupun diam.)

26. Zalim:
Bertindak dan melakukan semua bentuk kezaliman. Hadis Riwayat Bukhari: (Sesiapa yang berbuat zalim kepada saudaranya, maka orang dizalimi itu akan menerima pahala orang yang menzalimi mengikut kadar kezalimannya, atau sekiranya tiada kebaikan padanya, maka orang yang menzalimi itu akan menanggung dosa orang yang dizaliminya.


27. Melakukan kezaliman dan kekejaman yang dahsyat:
Hadis Riwayat Muslim: (Orang yang kejam dan zalim tidak masuk syurga) Perbuatan ini merupakan peringkat tertinggi dalam membicarakan tentang kezaliman. Sehingga para ulama menyifatkan mereka dengan seteruk-teruk kekejaman kerana mengambil perkara yang mereka tidak berhak dan juga memberi kepada mereka yang tidak layak.

 


28. Makan harta haram dalam semua bentuk: 

Hadis Riwayat Tirmizi (Setiap anggota badan yang tumbuh dengan harta haram, maka neraka adalah tempat yang sesuai baginya.)


29. Membunuh diri sendiri:  

Rasulullah menyatakan orang yang membunuh diri sendiri adalah ahli neraka.


30. Menipu pada sebahagian besar percakapannya: 

Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim: (Bercakap benar itu membawa kepada kebaikan dan kebaikan membawa kepada syurga. Seseorang yang sentiasa bercakap benar akan ditulis di sisi Allah sebagai seorang yang benar. Sesungguhnya menipu itu mendorong kepada keburukan, dan keburukan mendorong kepada neraka. Hadis Riwayat Bukhari:
(Sesiapa yg beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah dia berkata benar atau diam.)


31. Pemimpin yang jahat dan tidak mengikut hukum Allah: Firman Allah: 

"Sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang disyariatkan oleh Allah, maka mereka itu adalah kafir." Firman Allah: "Sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang disyariatkan oleh Allah, maka mereka itu zalim. Firman Allah: "Sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang disyariatkan oleh Allah, maka mereka itu fasiq."


Hadis Riwayat Tirmizi: (Pemimpin itu pada tiga keadaan, satu golongan pemimpin yg masuk syurga dan dua golongan yg masuk neraka. Pemimpin yang tahu tentang kebenaran dan memimpin ke arah kebenaran, maka masuk syurga. Pemimpin yang tahu tentang kebenaran tetapi tidak memimpin ke arah kebenaran, maka masuk neraka. Pemimpin yang memimpin tanpa ilmu, dia masuk neraka.)


32. Rasuah dalam pemerintahan: 

Hadis Riwayat Tirmizi: (Allah melaknat pemberi rasuah dan penerima rasuah dalam pemerintahan)

33. Lelaki menyerupai perempuan dan perempuan menyerupai lelaki: 

Hadis Riwayat Bukhari: (Allah melaknat lelaki-lelaki yang menyerupai perempuan dan perempuan yangg menyerupai lelaki pada pakaian dan tingkah laku mereka)

34. Lelaki dayus yang membiarkan maksiat berlaku dalam keluarganya: 

Hadis Riwayat Nasa'i: (Tiga golongan diharamkan masuk svurga, iaitu peminum arak, derhaka kepada ibu bapa, lelaki dayus yg membiarkan kerosakan dan dosa berlaku dalam keluarganya.)

35. Perbuatan cina buta: 

Saidina Umar r.a berkata: "Aku tidak lepaskan perbuatan cina buta ini kecuali kedua-duanya dihukum rejam." Dilaporkan juga daripada al-Amiri bahawa dia mendengar Ibnu Umar r.a ditanya tentang seorang lelaki yang menceraikan isterinya dengan talak tiga kemudian menyesal, dan meminta seorang lelaki mengahwini isterinya dan menceraikannya, untuk membolehkannya berkahwin semula. Lalu Ibn Umar berkata: "Kedua-dua yang bersepakat melakukan perbuatan tersebut dianggap berzina."

36. Tidak membuang dan menghabiskan najis kencing dengan baik: 

Perbuatan tersebut adalah perbuatan orang Nasrani. Ibn Abbas r.a berkata: Bahawa Rasulullah SAW telah melewati dua kubur, lalu berkata: "Kedua-dua mereka itu diazab, seorang dari mereka kerana dosa mengumpat dan menyebarkan keburukan orang lain. Dan seorang lagi ialah kerana dosa tidak membuang dan menghabiskan najis kencing dengan baik."

37. Riak: 

Hadis Riwayat al-Bayhaqi: (Rasulullah berkata: "Aku takut berlaku syirik kecil ke atas kamu. Maka sahabat bertanya apa dia syirik kecil, ya Rasulullah? Baginda menjawab: "Riak.")


Menurut Ali Bin Abi Talib: Tiga petanda menunjukkan seseorang itu riak: malas melakukan sesuatu ibadah atau perkara lain apabila dia bersendirian, dia menjadi rajin melakukan ibadah atau perkara lain apabila dia berada dalam kalangan orang ramai, semakin seronok dan bersemangat melakukan sesuatu apabila dipuji dan mengurangkan atau tidak semangat apabila dikutuk ) Menurut Fudhail bin 'iyad: Meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak, beramal kerana manusia aualah sy.rik, akan tetapi ikhlas dalam amalan boleh mqnyelamatkan kamu daripada dua keadaan tersebut.)


38. Menuntut ilmu kerana matlamat dunia dan menyembunyikan ilmu: 

Hadis Riwayat Ibn Majah: (Sesiapa yang menuntut ilmu bagi tujuan dunia semata-mata, maka dia tidak akan mendapat habuan akhirat dan tidak dapat mencium bauan syurga.) Hadis Riwayat Tirmizi: (Sesiapa yang menuntut ilmu tetapi menyembunyikannya, maka liari kiamat mereka akan diazab dengan api neraka.) Hadis Riwayat Tirmizi : (Sesiapa yang menuntut ilmu bukan kerana tuntutan Allah, maka tempatnya adalah neraka.)

39. Perbuatan khianat: 

Hadis Riwayat Ahmad: (Tidak beriman seseorang yang tidak amanah dan tidak menunaikan janji.) Hadis Riwayat Ahmad dan Bayhaqi: (Didatangkan pada hari kiamat orang yang tidak menunaikan amanah. Maka Allah bertanya: "Adakah engkau menunaikan amanah? Mereka menjawab: "Ya Tuhan kami, sudah habiskah tempoh kehidupan dunia?" Lalu Allah mengazab mereka dengan memikulkan bahan api neraka ke atas bahu mereka sehingga ia menjadi lebih berat dari gunung di atas dunia. Maka Allah berkata: "Solat itu amanah, wuduk itu amanah, membersihkan diri itu amanah, timbangan jual beli itu amanah, dan sernua itu adalah amanah yang mesti ditunaikan.)

40. Menyebut-nyebut dan berbangga dengan pemberian sedekahnya: Firman Allah: 'Wahai orang yang beriman, janganlah kamu menghilangkan pahala sedekah kamu dengan menyebut- nyebutnya dan mengungkitnya." Hadis Riwayat Tirmizi: "Tidak masuk syurga orang yang bakhil dan orang yang berbangga dengan pemberian sedekahnya." Hadis Riwayat Tirmizi, Rasulullah bersabda: (Janganlah kamu berbangga dengan kebaik.m karr.u dengan pemberianmu itu, kerana ia boleh menghilangkan rasa syukur pada Allah dan menghapus ganjaran pahala.)

41. Tidak mempercayai dan meyakini qada dan qadar (ketentuan) Allah Taala. Kisah Malaikat Jibril yang bertanyakan Rasulullah SAW, : Apakah iman? Rasulullah SAW menjawab: "iman ialah percaya kepada Allah, para malaikat, kitab suci, Rasul-rasul dan percaya kepada qada dan qadar, iaitu ketentuan dan ketetapan Allah." Menurut Ibn Abbas: Semua perkara telah termaktub di Luhul Mahfuz sebelum sesuatu perkara itu berlaku.

42. Mengintip orang lain: 

Curi-curi dengar perbualan orang lain, korek rahsia tentang keburukan orang. Ibn Mas'ud berkata: "Kita ditegah dari mengintip keaiban saudara selslam, apa yang terzahir padanya kita ambil." Hadis Riwayat Bukhari: (Sesiapa yang curi dengar perbualan orang lain sedang dia tidak suka didengar, maka pada hari kiamat dia akan dicurahkan ke dalam telinganya bahan api yang panas.)

43. Mengumpat: 

Bercerita serta menyebarkan perkara buruk tentang orang lain yang bertujuan merosakkan hubungan persaudaraan. Hukumnya adalah haram menurut persepakatan ijma' ulama'. Hadis Riwayat Abu Daud: (Tidak masuk syurga orang yg mengumpat tentang keburukan orang lain.)

44. Mencela: 

Hadis Riwayat Bukhari: (Celaan seorang muslim adalah fasiq, dan membunuh seorang muslim adalah kufur.) Juga Hadis Riwayat Bukhari: (Mencela seorang mukmin adalah seperti membunuhnya.) Hadis Riwayat Muslim: (Orang yang suka mencela tidak akan mendapat syafaat dan tiada saksi baginya di hari kiamat.)

45. Tidak menunaikan janji: 

Meliputi janji manusia terhadap Allah Taala seperti mana yang dituntut dalam kitab suci al-Quran untuk mentaati segala perintah dan meninggalkan larangan-Nya, dan seterusnya janji sesama manusia. Firman Allah: "Maka tunaikanlah janji kamu, sesungguhnya janji itu akan dipertangungjawabkan.
 
46. Mempercayai bomoh, ahli nujum dan ahli kaji bintang: 

Hadis Riwayat Abu Daud: (Sesiapa yang mendatangkan bomoh dan dia  mempercayainya, maka dia telah kufur dengan apa yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW.) Hadis Riwayat Muslim: (Sesiapa yang mendatangkan bomoh dan dia mempercayainva, maka solatnya tidak diterima selama 40 hari.)



47. Isteri yang nusyuz kepada suaminya: 

Bagi isteri yang nusyuz, suami hendaklah meninggalkannya di tempat tidur, dan sekiranya isteri tidak juga taat, suami dibolehkan memukul dengan pukulan yg tidak mencederakan. Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim: (Apabila suami mengajak isteri ke tempat tidur, namun isteri tidak menghiraukannya, maka dia dilaknat oleh para malaikat sehingga Subuh). Hadis Riwayat Muslim: (Tidak halal bagi seorang isteri yang berpuasa (sunat) tanpa keizinan suami). Hadis Riwayat Tirmizi: (Sekiranya aku ingin memerintahkan supaya seorang manusia itu sujud kepada manusia yang lain, maka sudah tentu aku arahkan agar isteri sujud kepada suaminya.)

48. Taswir (mengambil gambar, melukis, melakar pada baju,dinding, pada duit, dan lain-lain. Sama ada lukisan tersebut dilukis dengan lilin, alat tajam dal lain-lain. ) 

Hadis Riwayat Bukhari: ( Para Malaikat tidak memasuki rumah yg terdapat anjing dan gambar.) Hadis Riwayat Bukhari: (Semua pelukis dan pengambil gambar masuk neraka, dan semua gambar yang diambil dan dilukisnya itu menyebabkan dia di- azab di dalam neraka.)

49. Perbuatan meraung, mengoyak baju, mencukur kepala, mencabut bulu-bulu, berdoa ke arah kecclakaan, ketika ditimpa musibah. 

Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim, bahawa Rasulullah bersabda: (Jauhilah kamu dari melakukan perbuatan meraung, mencukur rambut dan mencabut bulu-bulu, mengoyak baju, ketika dilimpa sesuatu musibah.) Hadis Riwayat Muslim: (Dua golongan manusia yang kutur, iaitu mereka yang mencela keturunan seseorang dan rr reka meraung atas kematian.) Hadis Riwayat Muslim, Rasulullah bersabda: (Dua suara buruk yang ditegah, iaitu jeritan dan laungan kegembiraan yang melalaikan, dan laungan ketika mendapat sesuatu musibah.)

50. Melampaui batas kezaliman:

Allah telah menurunkan bala bagi umat terdahulu yang melampaui batas seperti Qarun dan kaum Ad dan Thamud yang melampau-lampau pada sombong, takbur dan riak. Hadis Riwayat Ibn Majah: (Sesungguhnya Allah telah menurunkan wahyu agar manusia bertawaduk dan merendah diri antara satu sama lain supaya tiada antara kamu yang bertindak melampaui batas antara satu sama lain dan tiada yang menyombong diri sesama kamu.) Juga Hadis Riwayat Ibn Majah: (Sesungguhnya antara dosa yang Allah turunkan bala ke atas mereka sejak di dunia dan juga balasan di akhirat ialah orang yang melampaui batas dan yang memutuskan silaturrahim.)

51. Bertindak kejam dan keras ke atas golongan lemah 
(Seperti orang tua, isteri, binatang peliharaan dan sebagainya,), Hadis Riwayat al-Tabrani: (Sesungguhnya Allah akan mengazab orang yang mengazab orang lain di dunia.) Hadis Riwayat Abu Daud: (Tidak akan masuk syurga bagi orang yang buruk pemerintahannya ke atas golongan yang lemah.) 

Muaz bin Jabal menceritakan bahawa pada suatu hari dia melalui ke suatu tempat. Dia mendengar Rasulullah SAW memanggilnya dan bertanya: "Wahai Muaz, adakah engkau tahu apakah hak Allah ke atas hamba dan apa hak hamba ke atas Allah? Muaz menjawab: "Allah dan Rasul-Nya yang lebih mengetahui." Rasulullah menjawab: "Hak Allah ke atas hamba ialah menyembah Allah dan tidak menyekutukannya dengan apa jua pun, dan hak hamba ke atas Allah ialah tidak mengazab dan bertindak kejam bagi orang yang tidak menyekutukan Allah." Hadis Riwayat al-Nasa'i: (Sesiapa yang membunuh burung sesuka hati tanpa tujuan dan faedah, maka Allah akan mengazabkannya di hari akhirat.)

52. Menyakiti jiran:
 

Jiran terbahagi kepada 3: Pertama, jiran itu muslim dan ada pertalian yang rapat atau pertalian kekeluargaan, baginya hak kejiranan, hak Islam dan hak persaudaraan yang rapat. Kedua, jiran muslim, baginya hak kejiranan dan hak Islam. Ketiga, jiran kafir, baginya hak kejiranan. Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim, Rasulullah bersabda. ;Demi Allah, tidak beriman dan tidak beriman!
Sahabat bertanya: "Siapa, ya Rasulullah?" Baginda menjawab: "Orang yang tidak memberi keamanan dan menyakiti jirannya." Hadis Riwayat Muslim: (Tidak akan masuk syurga orang yang menyakiti jirannya.)




53. Menyakiti kaum muslimin serta mencela dan memburuk- burukkannya: 

Firman Allah yang bermaksud: "Orang yang menyakiti orang mukmin lelaki dan perempuan, maka dia telah melakukan perbuatan yang sangat dahsyat dan menanggung dosa yang terang dan jelas." (Surah al-Ahzab:58. Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim ((Sesungguhnya antara orang yang paling buruk halnya di akhirat kelak ialah orang yang mati dalam keadaan dia meninggalkan perbuatan buruk terhadap manusia.) Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim: (Haram sesama muslim membunuh, mengkhianati harta dan merosakkan kemuliaan keturunan sesama muslim yang lain.)

54. Terlalu melabuhkan pakaian (baju, seluar dan sebagainya) yang menzahirkan sifat ujub, sombong dan berbangga diri. 

Firman Allah: "Janganlah kamu berjalan di atas muka bumi ini dengan sombong dan berbangga diri, sesungguhnya Allah membenci orang-orang yang sombong dan berbangga diri." (Surah Luqman:18). Hadis Riwayat Bukhari: (Sesiapa yang melabuhkan pakaiannya melebihi buku lali, maka dia masuk neraka.) Hadis Riwayat Tirmizi: (Allah tidak akan melihat orang yang melabuhkan pakaian seterusnya menzahirkan kesombongannya.)

55. Lelaki memakai sutera dan emas: 

Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim: (Sesiapa yang memakai sutera dan emas di dunia, maka Allah mengharamkan dari memakainya di akhirat.) Hadis Riwayat Bukhari: (Kita ditegah dari minum dan makan di dalam bekas yang diperbuat dari emas dan perak, dan diharamkan memakai sutera bagi lelaki ataupun duduk di atasnya.)

56. Hamba yang lari dari tuannya: 

Hadis Riwayat Muslim: (Apabila seorang hamba itu melarikan diri, maka solatnya tidak diterima.) Hadis Riwayat al-Tabrani: ( Tiga golongan tidak diterima solatnya dan tidak diangkat ke langit, iaitu hamba yang melarikan diri sehingga dia pulang kepada tuannya, isteri yang dimurkai suaminya sehingga dia reda, dan orang yang mabuk sehingga dia sedar.)



57. Sembelih bukan dengan nama Allah: 

Hadis Riwayat Bukhari: (Allah melaknat orang yang menyembelih binatang dengan tidak menyebut nama Allah). Hadis Riwayat Ibn Abbas, Rasulullah bersabda: (Hendaklah kamu menyebut nama Allah ketika sembelihan, tetapi sekiranya kamu lupa untuk menyebutnya ketika menyembelih, maka sebutlah Bismillah dan makanlah.)

58. Tidak membin atau membintikan bapa kandung dengan sengaja. Hadis Riwayat Bukhari: (Sesiapa yang tidak menasabkan kepada bapa kandungnya sendiri dengan sengaja dan dia mengetahuinya, maka haramlah syurga baginya.) Hadis Riwayat Bukhari: (Sesiapa yang tidak menasabkan kepada bapa kandungnya sendiri dengan sengaja, maka Allah melaknatinya.)

59. Banyak berbahas, bertikam lidah dan bergaduh yang men- datangkan keburukan: 

Hadis Riwayat Tirmizi: (Sesiapa yang bertikam lidah tanpa ilmu, maka dia dalam kemurkaan Allah.) Hadis Riwayat Ibn Umar, Rasulullah bersabda: (Paling aku takut berlaku ke atas kamu ialah orang alim yang menjadi hina, orang munafik yang berbahas dan bertikam lidah tentang al-Quran, dan kehidupan dunia yang menggadai maruah dan agamamu.)

60. Menahan daripada mendapatkan air kurniaan Allah: 

Seperti air dari gunung, air mata air dan sebagainya. Hadis Riwayat Ahmad: (Sesiapa yang menahan seseorang daripada mendapatkan air dan tumbuh-tumbuhan kurniaan Allah, maka dia akan terhalang dari mendapat kurniaan dan rahmat Allah di akhirat.)

61. Mengurangkan timbangan: Firman Allah Taala: 

"Celakalah orang yang mengurangkan timbangan." (Surah al-Mutaffifin:l. Dan Firman Allah: "Dan apabila mereka membuat urusan jual beli dengan menimbang mereka kurangkan." (Surah al-Mutaffifin:3. Hadis Riwayat Ibn Abbas: (Lima diberi lima.)

62. Tiada perasaan gerun dan gentar dengan kemurkaan Allah: 

Suatu ketika iblis telah membuat tipu daya, maka malaikat Jibril dan Mikail menangis. Lalu Allah berkata: "Kenapa kamu berdua menangis?" Mereka menjawab: "Ya Tuhan kami, kami gentar dengan tipu daya dan kemurkaan-Mu yang Maha Hebat. Maka Allah menjawab: "Kedudukanmu seperti ini sekarang masih tidak membuatkan kamu berasa aman dengan kemurkaan-Ku?
Hadis Riwayat Tirmizi, Rasulullah sentiasa berdoa dengan doa ini disebabkan sentiasa gentar dan takut pada Allah: (Ya Allah yang mampu membolak-balikkan hati, tetapkanlah hati kami dengan agama-Mu.) Hadis Riwayat Bukhari: (Sesungguhnya hati itu ibarat berada di antara dua jari daripada jari Allah, dan dia mampu membolak-balikkan mengikut kehendak-Nya.)


63. Menyakiti wali-wali Allah: 

Para ilmuan dan ulama yang telah mencapai tahap yang tinggi dalam penghayatan dan amalan agama adalah orang yang mulia di sisi Allah SWT. Maka perbuatan memperkecilkan atau menghina mereka pasti akan mendapat kemurkaan Allah kerana mereka ialah kekasih Allah.

64. Meninggalkan solat berjemaah tanpa keuzuran: 

Hadis Riwayat Muslim: (Sesiapa yang meninggalkan tiga kali solat jamaah tanpa keuzuran dan sengaja mempermain-mainkan, maka Allah mengunci pintu hatinya.) Hadis Riwayat Muslim, bahawa Rasulullah bersabda: (Aku telah menyampaikan seruan kepada kaum lelaki untuk mereka bersembahyang berjamaah, kemudian membakar rumah-rumah yang meninggalkan jamaahku dan meninggalkan solat jamaah tanpa keuzuran.)

65. Meninggalkan solat Jumaat tanpa keuzuran: 
Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim, bahawa Rasulullah bersabda: 

(Demi Allah yang nyawaku pada-Nya, aku telah menyampaikan seruan solat serta azan dan menyeru kepada lelaki untuk mengimamkannya, kemudian aku mendapati sebahagian lelaki yang meninggalkan solat jamaah tanpa keuzuran, lalu aku mengarahkan agar dibakar rumahnya.) Hadis Riwayat Tirmizi, bahawa Ibn Abbas pernah ditanya tentang seorang lelaki yang berpuasa dan bangun beribadat pada waktu malam, tetapi tidak mengerjakan solat berjamaah. Lalu Rasulullah berkata: (Sekiranya dia mati, maka dia masuk neraka.) 


66. Menimbulkan kemudaratan pada wasiat: 

Melakukan kemudaratan seperti pewasiat yang sengaja mewasiatkan warisnya agar membayar hutang-hutangnya yang sengaja ditinggalkan. Perkara ini boleh mendatangkan kemudaratan terhadap waris. Firman Allah: "Selepas semua perhitungan wasiat yang diwasiatkan, atau hutang yang tidak memudaratkan, wasiat itu daripada Allah, dan Allah itu Maha Mengetahui lagi Maha Mengasihani." Surah an-Nisa':12

67. Membuat tipu daya dan pembohongan: 

Hadis Riwayat Bukhari: (Penghuni neraka terdiri daripada lima golongan, antara mereka ialah lelaki yang mana kehidupannya pagi dan petang menipu kepada keluarganya dan menipu dalam hartanya.)

68. Mengintip kaum muslimin dan mendedahkan keaiban mereka: 

Diceritakan bahawa Umar r.a ingin membunuh seorang pengintip, lalu Rasulullah melarangnya dengan alasan lelaki tersebut merupakan salah seorang pejuang Perang Badar. Kemudian Rasulullah berkata: "Sekiranya sikap lelaki pengintip tadi boleh menyebabkan kemudaratan pada Islam dan umatnya, maka perbuatan tersebut dianggap membuat kerosakan di bumi, maka dia berhak dibunuh."

69. Mencela dan mencaci sahabat-sahabat Rasulullah SAW: 

Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim: (Janganlah kamu mengutuk dan mencela sahabat-sahabatku. Demi Allah sekiranya hendak diukur dengan seberapa banyak emas dari kamu, tiada yang lebih berat nilaian mereka itu dari apa jua.) Hadis Riwayat Anas bin Malik: (Sesiapa yang mengutuk dan mencela sahabat-sahabatku, maka ke atasnya laknat daripada Allah SWT, para malaikat dan umat Islam seluruhnya.)