Warning ! You have stepped onto Pinkcess's Zone Follow me and Leave your footsteps on this page │FollowDashboard
Allahuakbar Alhamdulillah Subhanallah Astaghfirullah

Tips sebagai penuntut i'lmi

Sharing from our beloved, Syeikh Husin. 15 June 2015 petang, Isnin.

1. Tidur awal, lepas Isyak. Kalau nk mgapai time tu tak brp nk masuk sgt dh sbb dari pg dh macam-macam aktiviti kita buat. Duk hoha hoha, otak penuh. Kalau boleh lg, nnti dia tumpah keluar jugak. Tk masuk pun. 

2. Bangun awal. Masa ni otak fresh sbb takde apa bnda msuk lg. Sbb bru bangun tidur. Elok ngapai. Oxygen pn byk. Elok utk lancarkan pnafasan, oksigen dpt dibekalkan dlm darah.

3. Jgn tidur mula terbit fajr smpai zohor. Kalau dah biasa tidur time tu nnti masa exam otak lembap. Paham? Lembap. Ulg skali lg. Lembap. Haha. Kalau dari awal pg sebelum subuh dh bjaga, letih, tidur la dlm sejam.

4. Mula study dgn subjek susah dlu. Bg otak aktif. Kalau mula dgn yg senang nnti jd cepat boring. Pahtu malas. Pahtu tutup buku. Jemmm.

5. Time study jgn makan! Ulang! Time study jgn makan. Sbb mkn masa study nnti otak yg spatutnya byk naik ke otak kna turun separuh ke perut sbb nk proses makanan. Boleh kunyah2 ja mcm kacang etc.

6. Kalau baru lepas mkn yg ada khasiat byk, mcm protein or karbohidrat dll rehat dlu. Jgn trus study.

7. Pagi-pagi msa sarapan kalau hri exm jgn amk mkn berat. Nnti nk jwb soalan, sma ad ngantuk atau blur. Darah byk pi kt perut. Nnti mula sakit perut bagai.

8. Kalau nk tidur lps zohor smpai asar takde masalah. Lps tu nk buat apa pun buat la. Tp takyah tidur byk la siang. Mlm nk tidur awal.

9. Kalau masa study, dh letih otak tepu, nk tidur sekejap, boleh. Tidur straight. Jgn merekot ke, tidur letak kpala tgn ats meja ke apa. Nnti darah tak jalan lancar. Kalau bgun pun jd letih. Tidoq straight, bg darah jln elok ke jantung, nk proses energy balik. Tgn kt sisi.

10. Kalau rasa yg susah lekat bila hafal, tulis kt krtas byk kali.

11. Tidur malam, tutup lampu. Kalau tak tutup, cell dlm bdn still bekerja. Rehat jd tak bkualiti.

Sekian, edited by zattynadia. Semoga bermanfaat ✌ Assalamualaikum wbt.

No comments: