Warning ! You have stepped onto Pinkcess's Zone Follow me and Leave your footsteps on this page │FollowDashboard
Allahuakbar Alhamdulillah Subhanallah Astaghfirullah

MYEXPI : Aku guru taska sementara

Assalamualaikum pelawat-pelawat jurnal online Izzati Nadia sekalian :) Semoga kalian dalam keadaan yang sihat dan diredhai Allah. Bismillah...

Sebut pasal budak-budak, Izzati mmg suka budak-budak. And boleh go ngan kerenah and perangai diorang.

Cerita dia mcmni, Izzati mmg nak cari kerja sebab nak kumpul pengalaman sementara tengah cuti sepanjang tiga bulan ni. One day tu, trylah tanya details kerja kat ummi (pengurus Taska Sinar Permata Ummi). Tiba-tiba dua tiga hari after tht, Ummi tu whatsapp lah Izzati semula. Dia suruh ganti untuk dua hari. Izzati pun setuju lah. Sbb nak raih pengalaman tak semestinya perlu tempoh yang lama right?

Details kerja :
- Sehari RM30
-7.00am until 5.30pm
-Rehat
(10.00am-11.30am dan 1.00pm-2.30pm)
dalam kata lain, time budak-budakni tidurlaa
-Bhg satu :
ala-ala bbysitter
-Bhg dua :
ala-ala cikgu tabika tapi jaga budak 3-5 tahun

31 Oktober 2016 hari Selasa

0700 :
Kakak pergi tempat kerja dengan ayahhh :) Hehe! Seronoknya ayah hantar. Ayah suruh naik motor tp kakak mengada nak jugak dihantar dan dijemput.


Penat nak buat timeline satu-satu. So, random jelah eh for sharing the experience :)

Firstday, Ummi tny nak part baby beam ke kids? Bcs of Izzati dah pernah handle part kids dulu time jadi volunteer teacher kat Blok Kerinchi. So, Izzati pilih nak jaga baby.

Kerja dia ala-ala babysitter la. Izzati kena jaga tiga baby (range old, 3 bulan - dua tahun).
Nama baby tu, Jasmeen, Ammar, and Dira. For the next day, Izzati kena jaga Nasuha, Icha, and Aqilah. Rindu lah pulak kat diorang. Hmm, nampak macam senang right? Tp, tak semudah abc actually. Nak-nak time dia "melabur" euwww, hehe! Time dia taknak tidur. Menangis melalak. Kalau org yg taktahan tu mau mati budak tu kena tampaq. Ayokkk!

Tugas kitorang:
1. Mandikan seorang bby (tiga kali sehari)
-Baju yang dah pakai lipat molek
-Time dia taknak mandi tu sabaq jelah dengar dia menangislah
-Kena pujuk

2. Suapkan mknn
-Satu pinggan share untuk 2-3 baby.
-Diorang duduk lepas bgun dri tidur and makan disuap.

 Ni Nasuha dah tidur, yeyy cikgu boleh dhuha and rehat jap

3. Tidurkan
-Bukan dalam buai okay
-Ats toto je.
-So cara dia tepuk sambil nyanyi ke...sampai dia tidoq lena...Fuh dah boleh jadi ibu ni.

4. Buat susu
-Nampak senang right? Senang sbb satu botol. Tp ni banyak kot botol.
-Dia ikut turn antara cikgu(pekerja)
-First, basuh sabun. Then, lastly bilas guna hot water.
-Isi susu tepung dalam botol dan bancuh mcmbiasa :)

5. Basuh kencing/berak
-Buang pampers, cuci euwwww >.< Yekk, busuk! Heheh...

 Ni budak-budak 2 tahun- 4tahun. Tengah tunggu parent jemput bawak balik :)

6. Dll tugas. Tu yg main dia lah. Yang lain tu, mcm didik, ajar, main ngan diorang, pujuk time diorang melalak menangis sekuat hati, dukung, kemas beg diorang.

Korang nampak je Izzati mcmni. Ummi puji kot. Semua bby suka kat cikgu baru, tapi malangnya cikgu ni just ganti jelah sayang-sayang <3 Hehe. "Tak nangis eh Jasmeen harini kena jaga ngan cikgu tu." "Amboi Nasuha senyum je harini, cikgu baru jage." Hehe, alhamdulillah...

Before last, sis nak payung gambaq-gambar sikitlah (acah-acah gambar kenangan laa).

 Nasuha baru bagun drpd tidur. Cikgu pujuk dia menangis, how cute she is

 Mae Hao (sebut mcmtu), dia nak selfie jgk. Haha Nasuha marah.

 Euww, Mae Hao buat gapo tu? 
Dia ni manja and berani sikit bkn ngan cikgu ni je. Tapi ngn semua.

Komen je or just tinggal jejak kat silent chatting zone di sebelah kiri of my online jurnal pun boleh. Awak-awak boleh follow ig hash.anne or  nak window shopping pun okay. Sis Anne takbuat private pun boutique online dia. Inshaa Allah berbaloi shopping ngan Hash Anne. Doakan Hash Anne :) With love, Izzati Nadia <3 Assalamualaikum wbt. Jumpa di next entry okay? 

No comments: